Дoгађаjи

10.11.2023.

У Бачкој Тополи одржан Сајам запошљавања

Филијала Суботица Националне службе за запошљавање одржала је 8. новембра у својој Испостави у Бачкој Тополи трећи сајам запошљавања у овој години, на којем је своје кадровске потребе представило 19 послодаваца.

За око 360 слободних радних места били су тражени радници у делатностима и занимањима која су већином дефицитарна на нашем тржишту, попут машинске, електро и грађевинске струке или угоститељства. Понуда је свакако била разноврсна што се тиче радних позиција и стручних квалификација.

На отварању манифестације, учесницима се обратила в.д. директора суботичке Филијале НСЗ Верица Вујадиновић, која је свима пожелела добродошлицу и успех у проналажењу посла и кадрова.

- Сајам је прилика да се тражиоци запослења представе и попричају са послодавцима, да сазнају шта обухвата одређено радно место и истовремено аплицирају на више радних места. На данашњој манифестацији присутни су послодавци и из других региона, из Новог Сада, Сенте, Суботице и Бачке Тополе, који запошљавају и лица која су спремна на прихватање посла и ван места пребивалишта. Сајам запошљавања је манифестација отвореног типа, где посао могу да траже незапослени и тражиоци промене запослења, па чак и пензионери - рекла је Вујадиновићева.

Једна од компанија које су на сајам дошле у потрази за радницима била је и Тиса Аутомотиве из Сенте, која је тражила оператере у производњи кабловских снопова за аутомобиле. 

- То је профил који у принципу доста тога допушта. Довољно нам је да лице има завршену најмање основну школу, а првенствено је битна воља за рад. Иначе, сама екипа је млада, радно место је чисто, ради се у две смене. Постоји могућност напредовања за свакога након шест месеци проведених у компанији – објаснила је Едит Кокаи, регрутер у овој компанији.

Незапослени који су посетили сајам надали су се брзом проналаску посла. Неки од њих су били по први пут на оваквом догађају. Они преносе лепе утиске јер су, како истичу, имали шансу да лично обаве разговор са послодавцима.

Сајам су посетили и ученици завршних разреда Пољопривредне школе, Средње Техничке школе у Бачкој Тополи, Гимназије и Економске средње школе Доситеј Обрадовић. Они су имали прилику да сазнају каква радна места нуде одређени послодавци, као и да виде како изгледа манифестација на којој се физички сусрећу понуда и потражња.

Послодавци су рекли да су задовољни организацијом догађаја, простором и временским оквиром, али понајвише бројем и квалитетом кандидата за радна места, при чему су сви били сагласнис да би радо поново учествовали на наредним сајмовима запошљавања.
Према подацима НСЗ, сајам у Бачкој Тополи је посетило око 450 незапослених који су послодавцима предали око 350 радних биографија (ЦВ).