Дoгађаjи

07.11.2022.

У Београду 24 особе са инвалидитетом завршиле информатичку обуку

Филијала за град Београд Националне службе за запошљавање, у сарадњи са Агенцијом за образовање „Академија„ из Чачка, организовала је 4. новембра у просторијама школе за рачунаре „Софт лине“ доделу сертификата за 24 незапослене особе са инвалидитетом (ОСИ), које су успешно завршиле основну информатичку обуку.

- У сарадњи са школом рачунара, ми смо од 19. септембра до краја месеца октобра организовали основну информатичку обуку за особе са инвалидитетом. Обука се садржала од 92 наставна часа, 3 часа свакога дана, а полазници су савладали основе коришћења рада на рачунару, интернета, слања мејлова, обраде текста, табеларне калкулације и научули како да ураде презентацију - објаснио је Драгиша Симовић, организатор образовања одраслих у београдској Филијали НСЗ.

Поред основне информатичке обуке, Национална служба редовно организује и друге обуке намењене особама са инвалидитетом, са циљем стицања додатних знања, вештина и компетенција које знатно повећавају ниво запошљивости ових лица. 

- Београдска Филијала ускоро ће организовати и обуке које су намењене осталим незапосленим лицима на евиденцији, као што су обуке за неговатеље старих лица, виљушкаристе, козметичаре, педикире, маникире, за дигитални маркетинг, вођење пословних књига и зидаре. Ове обуке су за занимања која су веома тражена на тржишту рада, тако да неко ко се укључи у похађање и обучи се за обављање ових послова и ко је заинтересован да се тиме бави, свакако ће много лакше доћи до посла. Позивам наше незапослене да се пријаве за обуке које су бесплатне и током којих имају право на новчану помоћ у износу од 20.000 динара месечно и плаћене трошкове превоза у јавном градском саобраћају - рекла је Марчела Вујинац Обућина, начелница у Филијали за град Београд НСЗ.

Она је истакла да, када су у питању особе са инвалидитетом, овакве обуке сигурно знатно повећавају њихов осјећај самопоуздања, пружају им могућност да се укључе у друштвени живот и нађу адекватан посао. Како је рекла, то у принципу важи и за све друге који су незапослени, јер кроз ове обуке најбоље стичу компетенције, а самим тим се и лакше долази до посла.

Једна од најефектнијих мера активне политике запошљавања јесу и сајмови запошљавања које организује Национална служба. Филијала за град Београд ће до краја овог месеца организовати чак три таква сајма, и то 7. новембра у Сурчину, 10. у Младеновцу, а 30. на Чукарици.

- Оно што сви ми код својих кућа и са пријатељима, врло често и у неформалним разговорима поручујемо, као и када нама дођу странке, а поготово незапослена лица, све је боље него да седите код куће. Оног тренутка када након обуке људи добију сертификате, у припреми су за улазак у сферу тржишта рада. Тиме што су стекли нека нова знања и вештине, запослили се и дошли до одређених новчаних средстава, упознали неке нове људе и нове послодавце, стекли су и могућност да сутра оду на боља радна места са већим зарадама. Национа служба посредује у области запошљавања на основу пријаве потребе за запошљавањем, у којој послодавац наводи колико му лица и којих струка треба, а ми са евиденције управо та лица позивамо и спајамо са послодавцем. Сајам је само једна од таквих мера - додао је заменик директора Филијале за град Београд Синиша Кнежевић.

Национална служба за запошљавање редовно организују обуке за потреба тржишта рада у циљу повећања степена запошљивости и конкурентности незапослених лица.