Дoгађаjи

08.04.2024.

У Бору одржан Сајам запошљавања и професионалне оријентације

Сајам запошљавања и професионалне оријентације који је борска Филијала Националне службе за запошљавање организовала 2. и 3. априла у Установи спортски центар „Бобана Момчиловић Величковић“, посетило је око 700 тражилаца запослења и 300 ученика основних и средњих школа.

Првог дана манифестације, посвећеног запошљавању, учествовало је 26 послодаваца који су огласили око 450 слободних радних места. Тражили су се инжењери и техничари рударске, машинске, металуршке, електро, грађевинске и саобраћајне струке, а посао су могли да нађу и стручњаци за безбедност и здравље на раду, механичари, бравари, заваривачи, електричари, рудари, возачи Ц категорије, руковаоци грађевинским машинама, грађевински радници, столари, као и правници, економисти, медициснко особље, кувари, трговци, конобари, неквалификовани радници...

Манифестацију је отворио заменик градоначелника Бора Миливоје Јаношевић који је том приликом похвалио рад борске Филијале НСЗ и са поносом истакао да је борски Сајам запошљавања један од науспешнијих у Србији. Он је подсетио да у сарадњи са НСЗ Град Бор годинама уназад интензивно  учествује у подстицању запошљавања теже запошљивих категорија и да је захваљујући заједничком напору и опредељивању значајних финансијских средстава из градског буџета, у последњих шест година број незапослених на евиденцији борске Филијале НСЗ преполовљен.

Истичући изузетан регионални значај ове манифестације, директорка Филијале Бор НСЗ Лидија Начић срдачно се захвалила локалној самоуправи и свима који су својом подршком допринели реализацији овог догађаја. Она је изразила наду да ће послодавци на сајму пронаћи адекватне раднике за своје фирме, а што више незапослених одговарајући посао.

Као и у претходних неколико година, највеће интересовање владало је за запошљавање у рударским кинеским компанијама и њиховим подизвођачким фирмама, које су на сајму исказале и највећу потражњу за радницима.

Други дан манифестације био је намењен представљању образовних установа - 12 средњих школа и 3 високошколске установе, пре свега из борског и зајечарског региона, али и из Јагодине, Ћуприје и Ниша. Ученици су имали прилику да се детаљније информишу при одабиру будућег занимања, али и да учествују у разноврсним занимљивим активностима које су излагачи за њих припремили.

- Јако је значајно што на овај начин ученици на једном месту добијају релевантне информације о школама, образовним профилима и смеровима, али и искуствима старијих ученика - истакла је директорка борске филијале НСЗ Лидија Начић.

Гости сајма, члан Градског већа за образовање Александар Богосављевић и заменик председника Скупштине града Бора Иван Вучковић, искористили су ову прилику да поразговарају са матурантима и пренесу им важне савете.

- Свако занимање изискује посебан склоп способности, интересовања и особина личности, и овакав сајам младима омогућава широк избор информација, али и могућност да себе боље упознају - истакао је Богосављевић, док је Вучковић поручио ђацима да је оваква манифестација нека врста Дана отворених врата за више школа истовремено, те одлична прилика да на опуштенији начин деца упознају школе и будуће наставнике и другаре.

На штанду НСЗ посетиоци су информисани о услугама професионалне оријентације и планирања каријере, карактеристикама тржишта рада, добили су корисне смернице за избор одговарајуће школе и факултета и психолошке савете за припрему завршних матурских, односно пријемних испита.