Дoгађаjи

16.10.2024.

У Ћуприји уручени уговори за самозапошљавање

Јагодинска филијала Националне службе за запошљавање и Општина Ћуприја 15. октобра су у општинским просторијама доделили девет уговора корисницима субвенције за самозапошљавање. Средства у износу од близу 3 милиона динара обезбеђена су на основу споразума Општине и НСЗ о суфинансирању.

У свом обраћању, в.д. директора Филијале Јагодина НСЗ Душан Живановић је изразио задовољство сарадњом са Општином која већ десетак година издваја средства из свог буџета и у сарадњи са НСЗ реализује различите мере активне политике запошљавања.

- То говори о препознатим потребама локалног тржишта рада и подстицајима који доприносе привредном развоју, а кроз субвенцију за самозапошљавање и о подстицању предузетничког духа код незапослених. Поред удруживања средстава, за субвенције за самозапошљавање додељена су средства и по јавном позиву НСЗ за још 15 незапослених, а из пројекта ИПА – 2020 одобрено је још седам субвенција за самозапошљавање. Све укупно, у општини Ћуприја је у овој години регистрован 31 предузетник – изјавио је Живановић.

Овом приликом, председница Општине Јелена Ђулинац је поручила да локална самоуправа има слуха за подстицање предузетничких идеја својих грађана, а да је сарадња са Националном службом значајна за њихову реализацију.

- Важно је подстицати незапослене да се упусте у предузетнички посао и подржати их да у њему напредују, јер ће као нови послодавци запошљавати и нове раднике. Општина ће тежити да у наредним годинама издваја из буџета и већи износ средстава којима ће подстицати мере политике запошљавања и доприносити смањењу незапослености

Коришћењем субвенције за самозапошљавање у износу од по 300 хиљада динара, регистровани су нови привредни субјекти који су отпочели разноврсне производне и услужне делатности као што су: производња намештаја, производња бетонских ограда и осталих производа од бетона, уградња и одржавање алармних система, фризерско – козметички салони, угоститељске услуге и друго.