Дoгађаjи

23.01.2015.

У духу времена

На Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину одржан је оругли сто „Дигиталне компетенције за друштво знања – ИКТ у настави техничког и информатичког образовања“, у организацији Регионалног друштва за техничко и информатичко образовање, Друштва педагога техничке културе Србије и Техничког факултета „Михајло Пупин“.

Скуп су подржали новосадски Центар за развој и примену науке, технологије и информатике, зрењанинска Регионална привредна комора, Покрајински секретаријат за образовање и Савез информатичара Војводине.

Отварајући скуп, декан Техничког факултета проф. др Милан Павловић подсетио је да је ТФ „Михајло Пупин“ био пионир како на пољу увођења и развоја политехничког образовања као студијског смера, тако и интеграције информатике у политехничко образовање.

„Округли сто о ИКТ у настави техничког и информатичког образовања значајан је јер се разговара о изменама у националном образовању и његовој стратегији. То је већ уграђено у садашњи план и програм, али је потребно да се прво направе стандарди и одређена правила како ће се пратити неко подручје, јер постоји опасност да се један део информатичке технологије, уместо да се унапреди, руинира“, истакао је проф. др Слободан Попов, уводничар на округлом столу.

Скупу су присуствовали и помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић, градска већница Дубравка Бенгин Булован, др Десанка Радуновић из Националног просветног савета, представници Завода за унапређење образовања и вредновања квалитета у образовању, др Сулејман Мета у име Асоцијације ТИО Југоисточне Европе, професори факултета, основних и средњих школа и представници Филијале Зрењанин НСЗ.

„Деци рођеној после 2000. године треба прилагодити наставу, јер она једноставно расту у дигиталном свету. Технички факултет већ дуже од три деценије школује наставнике информатике и наставнике технике и информатике. Коришћење информацијско-комуникационих технологија веома је корисно у свим наставним предметима“, рекла је проф. др Драгана Глушац, модератор скупа.

И проф. др Десанка Радуновић, по професији математичар и професор на Математичком факултету, сложила се да школа није у духу времена:

„Ученици интензивно користе сва достигнућа модерних технологија, а школа је остала врло класична, и то је сада једна шизофрена ситуација. Отуда је школа досадна ученицима и отуда део одговора за нека лошија постигнућа нашег школства“.

Проф. Радуновић у свом обраћању указала је на концептуалне промене у нашем образовном систему, које се односе на дефинисање исхода образовања: компетенција, затим знања, вештина и ставова, као и на интегрисање тематских садржаја у образовању.

Зоран Аврамовић, директор Завода за унапређење образовања и васпитања, најавио је изузетну образовну иновацију - електронске уџбенике, као и електронске допуне уџбеника.

Једна од тема дискусије била је посвећена односу дигиталних компетенција, тржишта рада и предузетништва.