Дoгађаjи

12.04.2024.

У Јагодини представљене иновативне мере за дугорочно незапослене

Јагодинска Филијала Националне службе за запошљавање је 11. априла организовала у фоајеу Културног цетра у Јагодини инфо сесију у оквиру пројекта Европске уније ИПА 2020, намењену послодавцима Поморавског округа, на којој је представљен иновативни пакет услуга и мера активне политике запошљавања за дугорочно незапослена лица.

Инфо сесији су присуствовали представници 44 компаније, који су били заинтересовани за коришћење државних субвенција при запошљавању, заједно са представницима других социјалних партнера и колега из Дирекције НСЗ.

Послодавцима је расписане јавне позиве за: реализацију обука на радном месту за дугорочно незапослене, уз субвенцију за запошљавање; субвенционисање зараде за запошљавање дугорочно незапослених лица; и субвенционисање зараде за дугорочно незапослене особе са инвалидитетом без радног искуства, презентовао начелник Одељења за програме запошљавања, предузетништво, образовање и обуке у јагодинској Филијали НСЗ Душан Живановић.

Вршилац дужности директора Филијале Јагодина Светлана Митровић овом приликом је позвала послодавце да искористе субвенције које се додељују у оквиру пројекта ИПА – 2020. и да на тај начин умање трошкове које имају приликом запошљавања радника. Она је истакла да је веома важно што послодавци имају и могућност субвенционисања обуке радника у складу са својим потребама, те нагласила да је ова инфо сесија добра прилика да у непосредној комуникацији са сарадницима из НСЗ добију све детаљне информације и разјасне евентуалне недоумице у вези са коришћењем ових програма.

- Ради се о редизајнираном пакету услуга и мера активне политике запошљавања и приступа за повећење интеграције дугорочно незапослених, младих, жена, особа са инвалидитетом и теже запошљивих група на тржишту рада – објаснила је Митровићева.

Пројекат је од стране Европске уније додељен Националној служби као директан грант ИПА – 2020. и реализује се у 7 филијала НСЗ, међу којима је и јагодинска. Она ће кроз субвенције послодавцима у овој години помоћи запошљавање 132 дугорочно незапосленa лица. Од тог броја, 25 незапослених ће похађати обуке за тржиште рада, 49 незапослених ће добити субвенцију за самозапошљавање, док ће 39 корисника субвенције за самозапошљавање бити у прилици да искористе услуге менторинг подршке.

У програме за запошљавање и повећање запошљивости Филијале Јагодина НСЗ у овој години биће укључено укупно 245 незапослених лица.