Дoгађаjи

11.10.2024.

У Јагодини представљени програми подршке малој привреди

Филијала Јагодина Националне службе за запошљавање, у сарадњи са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља, организовала је 10. октобра презентацију програма финансијске подршке за мала и средња предузећа и предузетнике које спроводе Министарство привреде, Фонд за развој и Национална служба за запошљавање.

Презентацији је присуствовало 16 послодаваца са подручја Града Јагодина, из различитих области пословања као што су производња металних конструкција, производња и уградња ПВЦ столарије, прерада дрвета, прерада и конзервирање живинског меса, производња производа од папира, прерада и конзервирање рибе и других.

Презентацији су присуствовали како реномирани послодавци са дугогодишњим пословањем, као што су „Еко фисх“, „Ралеx“, „С принт“, „Трим“, „Фоод стар плус“, „Пеливан еxат“, „Тестер ал“, „Пластор“ и „Јавор“, тако и почетници у пословању и корисници субвенције за самозапошљавање којима је подршка потребна у циљу развоја бизниса.

Овом приликом презентовани су тренутно актуелни програми за подстицај развоја прерађивачких капацитета у области лова, рибарства, производње вина, пива и јаких алкохолних пића; инвестициони кредити и кредити за трајна обратна средства из кредитне линије Европске инвестиционе банке; као и Програм приправништва за незапослене са средњом стручном спремом; Програм стицања практичних знања; субвенционисања запошљавања незапослених из категорије теже запошљивих; радне активације особа са инвалидитетом; и обуке на захтев послодавца.

Привредницима су предочене и друге услуге које се могу користити у оквиру Регионалне агенције за развој Шумадије и Поморавља и Националне службе за запошљавање, попут подршке при припремању документације за конкурисање или саветодавне и едукативне подршке у области развоја предузетништва и запошљавања нових радника.

Послодавци су показали значајно интересовање и активно су учествовали у дискусији која се односила на изазове са којима се сусрећу приликом доношења одлуке да аплицирају за кредитна средства и финансијску подршку при запошљавању.

У јагодинској Филијали НСЗ кажу да очекују да ће непосредна сарадња са партнерима на тржишту рада допринети повећању и унапређењу пословања привредника и запошљавању нових радника уз коришћење сета државних подстицајних програма.