Дoгађаjи

24.04.2024.

У Крагујевцу одржан Форум послодаваца

У циљу промоције мера активне политике запошљавања, развоја сарадње и информисања привредника, у просторијама крагујевачке Филијале НСЗ 18. априла је одржан први Форум послодаваца. Презентацији актуелних јавних позива НСЗ присуствовали су представници органа локалне самоуправе, јавних установа и предузећа, предузетници, задруге и удружења која имају статус правног лица.

Директорка Филијале Крагујевац НСЗ Горица Бачанин je позвала учеснике Форума да конкуришу за програме Националне службе, а потом су јавне позиве и конкурсе за реализацију мера активне политике запошљавања презентовали начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништво, образовање и обуке Бранка Михајловић, саветници за запошљавање особа са инвалидитетом (ОСИ) Давор Стефановић и Ненад Пајић, и организаторка образовања одраслих Бојана Вучетић.

Акцентат у излагању је стављен на мере и програме који се односе на теже запошљиве категорије незапослених, пре свега на особе са инвалидитетом (ОСИ) које без подршке државе не могу лако да пронађу посао на тржишту рада. С тим у вези, окупљенима је детаљно представљен и нови Јавни позив за спровођење радне активације особа са инвалидитетом.

Презентацији мера активне политике запошљавања је присуствовало  петнаестак представника удружења, јавних установа и предузећа, који су похвалили досадашњу успешну сарадњу са НСЗ и нагласили да јавни радови за ОСИ имају велики значај како за удружења, тако и за ангажована лица. Стога, како су рекли, са нестрпљењем очекују овај конкурс, који ће бити расписан на основу локалног акционог плана, у сарадњи са локалним самоуправом Крагујевца. Представници јавних предузећа су изразили позитиван став и о новом програму радне активације за ОСИ, за који ће, најавили су, обавезно конкурисати.

Форум послодаваца био је добра прилика и да се укаже на значај директних и сталних  контаката свих актера на тржишту рада, пре свега на добру сарадњу Националне службе за запошљавање са послодавцима из јавног и приватног сектора.