Дoгађаjи

16.10.2024.

У Крагујевцу уручени уговори за јавне радове за особе са инвалидитетом

У свечаној сали Скупштине града Крагујевца, 10. октобра су додељени уговори извођачима јавних радова који се организују за особе са инвалидитетом (ОСИ). Уговоре су уручили Радомир Ерић, члан Градског већа за привреду и Горица Бачанин, в.д. директора Филијале Крагујевац Националне службе за запошљавање.

Град Крагујевац и градска филијала НСЗ већ су дуго година партнери у реализацији мера активне политике запошљавања у оквиру које заједнички доприносе развоју локалног тржишта рада. За јавне радове у овој години издвојено је укупно 5.900.000 динара, од чега из градског буџета 3.245.000, а преко НСЗ 2.655.000 динара.

Од укупног износа средстава за финансирање јавних радова за особе са инвалидитетом, Град Крагујевац и Национална служба за запошљавање су издвојили 55%, а Република Србија 45%. У овој години уручено је укупно девет уговора за девет удружења, која ће на јавним радовима ангажовати по три особе са инвалидитетом.

- С обзиром на то да на националном нивоу није било јавних радова за ангажовање особа са инвалидитетом, средства су већа и сходно томе смо покренули и финансирали и друге програме у којима су ова лица приоритет. Овим хуманим гестом пружамо подршку особама са инвалидитетом да се радно оспособе и активирају, и тако допринесу личном развоју и егзистенцији породица - рекао је Ерић.

Горица Бачанин је нагласила да је реализација оваквих пројеката веома битна и за НСЗ и Градску управу, будући да добра сарадња доноси и добре резултате.

- Од ове године се примењује и нова мера радне активације особа са инвалидитетом у циљу очувања и унапређења њихових радних способности. Мера се реализује код послодавца заснивањем радног односа са незапосленом особом, а НСЗ током четири месеца рефундира месечно минималну зараду са припадајућим порезима и доприносима – објаснила је Бачанинова.

Милена Стојановић из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом је навела да ће ове године реализовати јавни рад за три ОСИ, што ће, како је нагласила, њима пуно значити и по питању економског оснаживања и као радна активација. Ангажована лица, додала је, радиће на пословима очувања старих заната, као што су вез и израда делова народне ношње.