Дoгађаjи

13.12.2021.

У Кучеву уручени уговори о самозапошљавању

У просторијама Општине Кучево, 9. децембра су свечано уручени уговори корисницима програма самозапошљавања, реализованом на основу Локалног акционог плана запошљавања. Будућим предузетницима уговоре су уручили в. д. директора Филијале Пожаревац НСЗ Соња Мирић Младеновић и председник Општине Кучево Иван Рајчић.

Корисници програма су том приликом информисани и о другим мерама подршке коју пружа НСЗ, као што су програми за опремање нових радних места, али и нефинансијске мере, попут посредовања у запошљавању и професионалне селекције приликом избора кандидата.

Директорка пожаревачке филијале је истакла да НСЗ остварује дугогодишњу добру сарадњу са Општином Кучево у бројним активностима и пројектима. Она је подсетила да је ова општина 2019. године издвојила средстава из свог буџета и уз средства Републике Србије спровела програм јавних радова за 19 незапослених, који се показао као добра мера, посебно за особе које су у стању тренутне социјалне потребе и без или са ниским квалификацијама.

„Наредне године је направљен помак, када је, поред поменуте мере јавних радова, реализован и програм самозапошљавања, уз чију подршку незапослени покрећу сопствени посао и дугорочно решавају питање свог запослења. Прошле године је било ангажовано деветоро незапослених лица са евиденције НСЗ на јавним радовима, док је уз субвенцију за самозапошљавање десеторо незапослених регистровало приватну делатност“, рекла је Мирић Младеновић.

Општина Кучево се својим Локалним акционим планом запошљавања и ове године определила за спровођење програма самозапошљавања, након опсежне анализе спроведене у сарадњи са кучевском испоставом НСЗ, током које је потврђено да су незапослени грађани у великој мери заинтересовани за програм самозапошљавања.

Уручивши уговоре својим суграђанима, председник Општине Кучево је најавио да је локална самоуправа покренула програм економског развоја, у складу са којим ће одређена средства бити издвојена за подстицање запошљавања. Он је навео да је ове године, поред поменутих 19 будућих предузетника, уз програме за локални економски развој запослење пронашло још 22 људи.

„План општинског руководства је да се подигне ниво запослености. Локалним планом за запошљавање за 2022, 2023. и 2024. годину планирана су средства од око 40 милиона динара за субвенционисање мера подстицања запошљавања и подизања конкурентности на тржишту“, истакао је Ненад Микић, заменик председника Општине Кучево и председник Локалног савета за запошљавање.

Један од 19 будућих предузетника коме је уручен уговор о самозапошљавању је и Владан Паскаљевић, који ће ускоро регистровати приватно предузеће за сечу и прераду дрвета. Како каже, постоји велика потражња на тржишту ове делатности. Планира да се у почетку бави само сечом и транспортом дрва за огрев и припремом сировине за дрвно-прерађивачку индустрију.

„Имам претходно радно искуство у овој области, јер сам већ био запослен на таквим пословима. Сада сам одлучио да се опробам као предузетник и тиме решим свој тренутни статус незапосленог. У будућности планирам да тржишту понудим већи асортиманом различитих производа“, рекао је Паскаљевић.