Дoгађаjи

19.03.2024.

У Љубовији одржан Сајам образовања и запошљавања

Испостава Љубовија лозничке Филијале Националне службе за запошљавање је, у сарадњи са ,,Гимназијом Вук Караџић“ и основном школом „Петар Враголић“ из Љубовије, организовала 15. марта ове године Сајам образовања и запошљавања.

На догађају су школе представиле своје наставне програме, док је 16 послодаваца огласило своје кадровске потребе за запошљавањем око 180 радника различитих занимања и нивоа образовања. Међу компанијама су биле и две велике иностране фирме - Минтх Аутомотиве Еуропе и Адиент Аутомотиве, као и Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине и Министарство одбране.

Највећа потражња на Сајму запошљавања била је за занимањима попут: пекара, прерађивача воћа, конобара, кувара, васпитача, књиговође, агента продаје, монтера телекомуникационих мрежа, рударских, машинских и електро инжењера, као и радника у производњи. Манифестацију је посетило преко 300 незапослених грађана, који су били у прилици да директно послодавцима предају своје радне биографије и конкуришу за запослење.

Догађај су посетили бројни ђаци завршних разреда основних школа, који су на Сајму образовања могли да се упознају са образовним профилима средњих школа, док су ученици завршних разреда средњих школа били у прилици да на лицу места сагледају могућности за развој личне каријере и запошљавање на локалном тржишту рада, с обзиром на то да су им послодавци из Љубовије и Лознице представили своје потребе за кадровима.

Ученици завршних разреда средњих школа су на штанду НСЗ могли да се информишу о дефицитарним и суфицитарним занимањима, адекватним начинима избора занимања и могућностима за запослење. Они су информисани и о начину пријављивања на евиденцију незапослених НСЗ, могућностима каријерног вођења и саветовања, као и о државним програмима за младе,,Стручна пракса„ и ,,Моја прва плата“.

Саветници НСЗ су и свим послодавцима представили и понудили услуге своје институције, иако већина њих већ дуго година има успешну сарадњу са Филијалом Лозница НСЗ и корисници су мера и програма активне политике запошљавања.