Дoгађаjи

12.04.2013.

У Неготину одржан Округли сто са послодавцима

U Negotinu je, u saradnji Filijale NSZ Bor i opštine Negotin, održan Okrugli sto sa poslodavcima. Na sastanku su prisutni posodavci imali priliku da se upoznaju sa programom aktivnih mera zapošljavanja u 2013. godini.

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je javne pozive za subvencije za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, zatim za programe «Stručna praksa 2013» i «Sticanja praktičnih znanja u 2013. godini», kao i za sprovođenje javnih radova i obuke za potrebe poslodavca. Za mere za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom objavljeni su javni pozivi za sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju osobe sa invaliditetom, Javni konkurs za dodelu subvencije zarade za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva i Javni konkurs za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima.

Direktorka Filijale NSZ Bor, Lidija Načić rekla je da opština Negotin svojim merama i izdvajanjima iz opštinskog budžeta, za rešavanje problema nezaposlenosti, poslednjih godina ima vodeću ulogu u Borskom okrugu.

Opština Negotin već ima dobre rezultate na tom planu. Prošle godine kao doprinos rešavanju problema nezaposlenosti, iz opštinskog budžeta izdvojeno je 5 miliona dinara, što je najveći iznos u regionu. Zahvaljujući ovim sredstvima, ali i sredstvima Nacionalne službe zapošljavanja u iznosu od 800.000 dinara, do posla su došla 32 radnika, od toga je 18 lica otpočelo sopstveni biznis, dok je kod postojećih poslodavaca zaposleno 14 lica.

„Nezaposlenost je najveći i ključni problem većine opština u Srbiji, pa i naše, a mere aktivne politike zapošljavanja višestruko su korisne, pre svega za nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, ali i za poslodavce, i u krajnjoj liniji za lokalnu samoupravu. Ove mere su od izuzetnog značaja za unapređenje zaposlenosti i podsticanje razvoja preduzetništva malih i srednjih preduzeća, a sve sa ciljem sveukupnog razvoja sredine u kojoj živimo.“, istakao je predsednik opštine Negotin, mr Milan Uruković obraćajući se prisutnima.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja opštine Negotin za 2013. godinu, za rešavanje problema nezaposlenosti planirano je 9,7 miliona dinara. Opština Negotin izdvojiće 5 miliona dinara, dok se od Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike očekuje 4,7 miliona dinara. Ovim sredstvima poslodavci će biti stimulisani za otvaranje 49 novih radnih mesta, a biće dodeljeno i 30 subvencija za nova radna mesta.