Дoгађаjи

15.06.2023.

У нишкој општини Пантелеј додељене субвенције за самозапошљавање

Председница Градске Општине Пантелеј Наташа Станковић, заменица директора нишке Филијале Националне службе за запошљавање Вања Стојковић и Саша Новићевић председник скупштине општине Пантелеј свечано су у просторијама те општине доделили незапосленим суграђанима 12 грантова за покретање приватног бизниса.

Грантови су додељени на основу Споразума између Националне службе за запошљавање  и нишке општине Пантелеј о реализацији програма и мера активне политике запошљавања у 2023. години, чиме су одобрене субвенције незапосленим лицима за регистровање приватних делетности које су у складу са потребама локалног економског развоја дефинисаног локалним акционим планом запошљавања.

Поздрављајући присутне председница општине Пантелеј Наташа Станковић истакла је дугогодишњу успешну сарадњу са Филијалом Ниш Националне службе за запошљавање и пожелела присутнима да буду успешни предузетници, да наставе са развојем на територији општине Пантелеј, као и да у наредном периоду и сами крену у запошљавање нових радника.

„Програм самозапошљавања је једна од атрактивних активних мера политике запошљавања које спроводи НСЗ у циљу подршке будућим предузетницима и интересовање је увек велико. С тим у вези, локалним акционим планом запошљавања дефинисане су категорије теже запошљивих лица, а припадност одређеној категорији утврђује се на основу података из евиденције Националне службе и достављених доказа. Критеријуми приликом бодовања дефинисани су јавним позивом, а акценат се ставља на производне делатности, занатство, здравствене и интелектуалне услуге и на услужне делатности“ објаснила је Вања Стојковић заменица директора Филијале Ниш Националне службе за запошљавање, пожелевши том приликом срећу у даљем раду будућим предузетницима. 
Стојковићева је истакла задовољсто што је 50% овогодишњих додељених субвенија за самозапошљавање у општини Пантелеј припало суграђанкама и што је на тај начин дата подршка женскм предузетништву.

„Захваљујем се свима на храбрости, машти и вољи да реализују своју жељу за предузетништвом и да кроз њу унапреде себе, делатност којом се баве, а тиме допринесу и развоју општине Пантелеј“ истакао је Саша Новићевић председник скупштине градске општине Пантелеј.

Један од будућих предузетника педесет петогодишњи Срђан Јовановић, планира да отвори столарску радионицу за обраду дрвета и израду мобилијара и на тај начин настави породичну традицију, пошто му се и отац бавио столарским занатом.

Владимир Јовановић по занимању механичар термоенергетских постројења, након што је остао без посла, сада планира да покрене производњу намештаја по мери од плочастог материјала, објаснивши да је све кренуло из хобија којим се бавим последњих двадесетак година.

Укупан износ средстава обезбеђен за меру самозапошљавања у 2023. години био је у износу од 3.900.000 динара, од чега је општина Пантелеј обезбедила 2.000.000 динара, а Национална служба за запошљавање 1.900.000 динара.

Са општином Пантелеј у току ове године Национална служба за запошљавање организовала је и Техничку подршку у виду Јавних радова где је радно ангажовано седам лица уз новчану помоћ од 30.000 динара месечно.