Дoгађаjи

08.04.2024.

У Нишу одржан други Сајам запошљавања и професионалне оријентације

У организацији Филозофског факултета у Нишу, а у сарадњи са нишком Филијалом Националне службе за запошљавање, у просторијама факултета 4. априла је одржан други Сајам запошљавања и професионалне оријентације, на којем су представници НСЗ активно учествовали у оквиру едукативног програма, презентујући студентима завршних година и послодавцима актуелни пилот Пројекат „Гаранција за младе“.

На сајму је учествовало више од 30 компанија које су слободна радна места понудиле професорима страних језика (немачког, француског, енглеског), професорима српског језика и књижевности који би радили као писци, социолозима и психолозима за рад у људским ресурсима, као и програмерима, а у понуди је било и отворених позиција за рад у већим фабрикама.

Обраћајући се присутнима деканка Наталија Јовановић је истакла да Филозофски факултет образује професионалце спремне да се брзо адаптирају изазовима који их чекају при проналажењу посла, са знањима и вештинама које су потребне за рад у новом пословном окружењу, попут модерних технологија и  дигиталног маркетинга.

- На овогодишњем сајму окупили смо различите компаније које су заинтересоване да будуће раднике потраже међу нашим студентима који баш на Филозофском факултету стичу вештине и знања као што су страни језици, иновативност или креативан приступ послу. Они су окренути ка тимском раду и опредељени су за одговорну пословну политику - нагласила је Јовановићева.

Програме и мере активне политике запошљавања из Пројекта Гаранција за младе студентима и послодавцима је представила саветница за запошљавање у Филијали Ниш НСЗ Јасмина Митић Виденовић. Она је позвала присутне да посете и други Виртулени сајам запољавања запошљавања и професионалне оријентације, који ће 12 и 13. јуна бити организован у оквиру 8. Форума напредних технологија. 

На штанду Националне службе за запошљавање највеће интересовање посетилаца било је за програме приправништва, стручне праксе, као и за могућност покретања сопственог посла, односно за Програм самозапошљавања.

Посетиоци сајма имали су прилике да се у оквиру богатог едукативног програма сајма упознају са различитим моделима писања радне биографије (ЦВ), али и да науче како да се послодавцима представе на најбољи начин и оставе добар утисак. Такође, су имали прилику да добију и бесплатну професионалну фотографију за свој ЦВ или налог на друштвеним мрежама.

Новина овогодишњег Сајма запошљавања и професионалне оријентације Филозофског факултета у Нишу био је и „Кутак здравља“, који је студентима и посетиоцима омогућио бесплатне прегледе и савете лекара.