Дoгађаjи

14.06.2024.

У Нишу одржан Регионални специјализовани виртуелни сајам запошљавања и професионалне оријентације и Форум напредних технологија

У овиру овогодишњег осмог Форума напредних технологија у Нишу, Филијала Ниш НСЗ организовала је 12. јуна други регионални специјализовани виртуелни сајам запошљавања и професионалне оријентације на платформи https://nsz-virtuelnisajam.rs а традиционално под слоганом „Кликом до шансе за посао!“.

Ове године Филијала Ниш реализовала је идеју да на једном месту на виртуелној платформи сајма окупи послодавце не само из Нишавског округа, већ да то прошири на југ и исток Републике Србије, односно, регионе чији ученици и студенти гравитирају ка нишком универзитету. У организацију самог догађаја и информисање послодаваца и незапослених лица биле су укључене и Филијале Националне службе за запошљавање из Бора, Зајечара, Крушевца, Јагодине, Пирота, Прокупља, Лесковца и Врања.

На овогодишњем Специјализованом виртуелном сајму запошљавања и професионалне оријентације учешће су узеле 33 компаније из Ниша и региона, које су пријавиле 131 слободну позицију за преко 600 извршилаца. Највећа потражња на одржаном сајму била је за радницима у ИТ сектору, програмерима различитих специјалности и електроинжењерима, за инжењерима у производњи, контроли квалитета, машинским и грађевинским инжењерима, архитектама, економистима, сарадницима у финансијама, продаји и логистици, административним радницима и сарадницима за рад у људским ресурсима, али и за оператерима у производњи, електротехничарима, механичарима за одржавање машина, помоћним радницима, возачима, магационерима...

На виртуелном сајму запошљавања коришћењем иновативне технологије која обезбеђује једноставан приступ виртуелном окружењу прилагођеном корисницима, могли су да учествују сви који су били заинтересовани, без обзира да ли се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање или не.

Поред компанија учесница сајма запошљавња у делу резервисаном за професионалну оријентацију било је присутно пет факултета нишког универзитета (Електронски, Машински, Филозофски, Економски и Факултет заштите на раду), две нишке електротехничке школе укључене и у систем дуалног образовања (ЕТШ „Никола Тесла“ и ЕТШ „Мија Станимировић“), два Јавно призната организатора обука одраслих из Ниша (Лига 33 и ЕТШ „Никола Тесла“) као и партнер сајма Научно- технолошки парк из Ниша. Посетиоци сајма имали су прилику да се о њима информишу и упознају, како са њиховим начином рада, тако и са бројним могућностима додатне едукације и усавршавања вештина.

Организацију осмог Форума напредних технологија под овогодишњим називом – „TechFusion“ који се одржава 12. и 13. јуна у Научнo-технолошком парку у Нишу подржало је Министарство науке, технолошког развоја и иновација кроз програм Промоције и популаризације иновационе делатности. 

И ове године форум је окупио светске експерте и водеће компаније у сфери напредних технологија, са циљем продубљивања дискусије о најновијим трендовима и изазовима у кључним секторима као што су вештачка интелигенција, биотехнологија, информационо - комуникационе технологије, зелена индустрија, web3, blockshain и креативне индустрије. 

Циљ форума је повезивање образовних институција са производним фирмама у сфери машинства, електронике и ИТ-а, размена знања и искуства, пружање подршке иновацијама, а све ради подстицања економског раста и развоја каријера младих стручњака. 

Форум напредних технологија је настао са идејом и мисијом да се град Ниш позиционера као центар развоја напредних технологија за привлачење нових инвестиција, промоцију града као и подршку економском развоју читавог региона.