Дoгађаjи

12.05.2023.

У Нишу одржан Сајам професионалне оријентације

Нишка Филијала Националне службе за запошљавање, у сарадњи са Градом Нишом, организовала је у четвртак 11. маја Сајам професионалне оријентације, у просторијама Официрског дома у Нишу, у овиру ког је Регионална привредна комора Ниш организовала презентацију „Дан отворених врата дуалног образовања – Корак до практичног знања“, са циљем представљања дуалног модела школовања ученицима завршних разреда основних школа.

- На овогодишњем Сајму образовања окупили смо 18 средњих школа, 17 факултета, а новина је да имамо и 13 послодаваца, с обзиром на то да многе присутне средње школе имају у свом програму и дуално образовање. Наша је обавеза да вам по завршетку формалног образовања понудимо шансу да стечена знања примените у нишким и српским фирмама - поручио је ђацима директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић, нагласивши важност информисања ученика кроз овакве манифестације о могућностима за наставак школовања које ће им олакшати запошљавање.

Директор Привредне коморе Александар Милићевић је истакао значај дугогодишње добре сарадње са Националном службом, која је, како је рекао, допринела повећаном задовољству њихових корисника, односно послодаваца, при проналажењу кавалитетне радне снаге.

- Данас нам се представља и шест средњих школа у систему дуалног образовања, које је почело да даје видљиве резултате. Основни циљ нам је да основцима покажемо да бити мајстор није баук и да данас свршени средњошколци могу лепо да живе од свог рада - казао је Милићевић.

Да дуално образовање ужива подршку Министарства просвете подсетио је и начелник школске управе Ниш Предраг Нешовић, који је известио да је Школска управа Града Ниша за наредну школску годину  планирала 167 места за ученике у 17 одељења средњих стручних школа из различитих подручја рада, а све у договору са Националном службом за запошљавање, Регионалном привредном комором и компанијама, које ће, како је поручио, омогућити ученицима да стекну практична знања и постану корисни чланови друштва.

- Са системом дуалног образовања кренули смо од ове школске године за ученике који су на смеру Руковалац грађевинском механизацијом. Повезани смо са ЈКП за водовод и канализацију „Наисус“, а деца укључена у програм дуалног образовања задовољна су и мотивисана, јер су то послови који су данас добро плаћени – објаснила је Јадранка Величковић, професорка машинске групе предмета у Грађевинско-техничкој школи „Неимар“.

Организаторка практичне наставе у „Прехрамбено-хемијској школи“ Весна Ристић је истакла да је школа у дуалном систему образовања од почетка, за занимања месар и пекар, од ове године и за занимање прехрамбени техничар, а сарадњу остварују са компанијама Меркатор С, Житопек, Милк хаус и Пекара Бранковић.

- Акредитовани смо како једина средња стучна школа у Нишу за Еразмус+ пројекте и мобилност деце, у оквиру којег су током прошле године наши ученици од прве до четврте године, свих образовних профила, боравили по 14 дана у Бугарској и Шпанији. За следећу школску годину панирали смо мобилност за тридесторо деце које ћемо послати у Италију - похвалила се ангажовањем своје школе Ристићева.

Професори електротехничке групе предмета Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Ниша, Александар Крстић и Миодраг Радисављевић, објаснили су да послодавци имају вишеструке користи кроз програм учења кроз рад, а одабиром најбољих ученика добијају могућност да их профилишу према својим потребама и процесима рада. Са друге стране деци пуно значи и новчана надокнада за рад, коју добијају од компанија, а која није занемарљива. Сарадњу су остварили са компанијама ДМВ, Џонсон електрик, Цумтобел, Грамер систем из Алексинца, Електродистибуција и Електромрежа Србије.