Дoгађаjи

15.05.2023.

У Нишу сертификати за 74 будуће књиговође

Након успешно завршене онлајн обуке „Вођење пословних књига“, седамдесет четири незапослена са евиденције Филијале Ниш Националне службе за запошљавање добило је сертификате.

- Организовање обука у онлајн формату кренуло је од прошле године, када смо организовали такве обуке за дигитални маркетинг и вођење пословиних књига. И за 2023. годину планирали смо извођење истих ових обука, управо из разлога велике заинтересованости незапослених. Од 74 полазника, која су успешно завршила овај циклус обуке, тринаест их се већ запослило – истакао је са задовољством директор нишке Филијале НСЗ Бобан Матић. 

Једна од полазница обуке, Дина Стојиљковић, по занимању аранжер у трговини, каже да је за овај вид професионалног усавршавања сазнала од свог саветника за запошљавање. Како каже, одговарала јој је могућност да обуку прати у времену када јој одговара, презентације током обуке сматра јако добрим и нада се да ће са сертификатом лакше доћи до посла књиговође. 

Њена колегиница са обуке, Катарина Стојановић, матурант гимназије природно-математичког смера, каже да без обзира што је обука трајала месец дана, то је било сасвим довољно времена да се савладају основе књиговодства.

Обука за књиговодство је у Филијали Ниш НСЗ била организована у три циклуса, до сада су је успешно завршила 94 полазника, а у марту ове године сертификати су додељени првој групи од 20 незапослених.

Иначе, онлајн обука за вођење пословних књига намењена је незапосленима који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, а имају најмање завршен четврти степен квалификација, као и техничку опремљеност за приступање интернет платформи преко које се обука изводи. Обуку финансира Национална служба за запошљавање, а бесплатна је за све полазнике који током њеног извођења добијају и новчану помоћ у износу од 20.000 динара.

Тренутно се на евиденције Филијале Ниш НСЗ налази 28.506 активних тражилаца запослења. На територији Града Ниша незапослених је 18.937, што је за 10 процената мање у односу на исти период прошле године, а скоро за 50 посто мање у поређењу са периодом од пре 10 година.