Дoгађаjи

19.09.2024.

У Нишу уручени уговори за самозапошљавање и сертификати за књиговодство

Филијала Ниш Националне службе за запошљавање организовала је 16. септембра свечану доделу уговора за самозапошљавање младим суграђанима укљученим у пројекат „Гаранција за младе“, као и сертификата незапосленима који су завршили обуку за вођење пословних књига.

Том приликом директор нишке Филијале НСЗ Бобан Матић пожелео је срећу будућим младим предузетницима, а  полазницама обуке за књиговодство да стечена знања и стручност искористе како би што лакше дошли до жељених послова.

- Данас додељујемо седамнаест грантова за самозапошљавање младих до 30 година живота, укључених у Пројекат „Гаранција за младе“, који се финансира из буџета Републике Србије. Такође додељујемо и двадесет три сертификата првој групи полазника обуке за вођење пословиних књига, од којих се њих пет већ запослило – прецизирао је Матић.

Корисник субвенције за самозапошљавање, двадесетједногодишњи Лазар Станковић, планира да отвори грађевинско - лимарску радњу, с обзиром на то да је лимарски занат научио од оца који се тиме бави, па сада и он жели да настави породични посао. Занат се све више тражи, како каже, а радника је све мање у тој области, па ће добијени новац уложити у машине и све оно што му је потребно за обављање приватне делатности.

Отварање радње за завршне радове у грађевинарству планирао је Стефан Милошевић, који је, како је истакао, до сада на сличним пословима често радио непријављен.

- Сада желим да се опробам као самостални предузетник. Новац бих уложио у алат који је потребан за обављање посла, а у почетку бих део добијеног новца искористио за уплату пореза и доприноса - објаснио је Милошевић.

Иначе, по Јавном позиву за самозапошљавање незапослених укључених у пројекат „Гаранција за младе“, током претходног месеца субвенције је већ добило тридесет троје младих Нишлија.

Што се тиче обуке за књиговодство, спроведене у оквиру програма Обука за потребе тржишта рада, она се већ другу годину заредом организује онлајн по групама, током 20 радних дана, у трајању од 105 сати.

Филијала Ниш НСЗ свакога месеца укључује у ову обуку по једну групу полазника, тако да су је до сада успешно завршиле две групе од укупно 40 полазника.

Полазницима је након обуке уручено „Уверење о оствареном стандарду стручних компетенција“ које издаје Јавно признати организатор активности „Идего“ доо из Београда. Овим уверењем се потврђује да су полазници стекли одговарајуће компетенције за организовање сопственог рада у области финансија и рачуноводства.

У Филијали Ниш НСЗ тренутно је у току реализација обуке за књиговодство за трећу и четврту групу полазника.