Дoгађаjи

26.06.2023.

У Новом Пазару додељени уговори корисницима програма самозапошљавања

Филијала Нови Пазар Националне службе за запошљавање организовала је 22. јуна доделу уговора корисницима програма самозапошљавања у фоајеу Културног центра у Новом Пазару.

Уговоре су уруцили градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац и директор новопазарске филијале Фахрудин Ђекић.

 „Ако посматрамо износ опредељених средстава за програм самозапошљавамња, ове године се налазимо у самом врху на листи филијала у Србији. Одобрено је укупно 203 програма за покретање сопственог бизниса за ову годину, што представља близу 61 милион динара који је из буџета издвојено за филијалу Нови Пазар.

Ове године смо имали велико интересовање незапослених за покретање сопственог бизниса, јер је предато преко 300 захтева нашој филијали“, истакао је Ђекић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, обраћајући се присутнима, честитао je на храбрости и одважности да самостално покрену сопстеви бизнис, имајући  у виду да је ове године акценат био на развоју женског и омладинског предузетништва.

 „Подршка коју пружа Нционална служба за запошљавање је велика и веома важна. Желео бих да се захвалим целом тиму људи који ради у филијали на челу са њиховим руководством. Уз њихову подршку као и Агенције за економски развој Санџака, а ускоро очекујемо и отварање нове канцеларије Фонда за развој Р.Србије у нашем граду, нашим суграђанима и послодавцима биће доступни различити извори финансирања, што ће у многоме ојачати даљи економски развој нашег града“, истакао је Бишевац.

За двадестдвогодишњу Медину Нумановић, која је ове године средствима НСЗ отворила свој козметички  салон „МЕДY макеуп“, износ од 300 хиљада динара био је добар ослонац и значајна подршка да самостално и храбро уплови у предузетничке воде. 

„Захваљујем се  Националној служби за запошљавање, као и  својој породици која је била најбитнија подршка за остварење онога о чему сам маштала. Надам се да ћу успети да запослим и сама нове раднице и да ће се видети резултати мога рада“, поручила је Медина.

Ове године највише предузетничких радњи отворено је у области производње лаке конфекције, производње хране и пецива, административно-књиговодствених услуга, угоститељства и сл. Оно што је новина  је то да се све више младих људи одлучује за покретање сопственог бизниса у области дигитално маркетинга и програмирања, што све скупа представља добру основу за даљи напредак и развоје једног града.

 Филијала НСЗ Нови Пазар, велику пажњу поклања подстицању запошљавања младих људи, па је тако само ове године преко 100 лица укључено у програм Стручне праке и програме приправика, а близу 1900 младих је укључено у трећи циклус програма „Моја прва плата“.