Дoгађаjи

24.05.2023.

У Новом Пазару одржан Сајам образовања

Град Нови Пазар је, у сарадњи са новопазарском Филијалом Националне службе за запошљавање и уз подршку Канцеларије за младе, организовао 22. маја осми по реду Сајам образовања, на којем је ученицима завршних разреда свих 15 градских основних школа, своје образовне профиле и програме представило 9 средњих школа.

Велика сала Дома омладине била је премала да прими преко 1.000 заинтересованих ученика који су дошли на сајам. Ђаци су истакли да им је овакав вид манифестације веома битан и користан приликом одбира будућег занимања и правилног професионалног усавршавања.

Сајам је званично отворила Улфета Демчовић, чланица Градског већа задужена за образовање. Она је поручила да је акценат манифестације на промовисању свих новопазарских школа које, како је истакла, имају јако добре и перспективне образовне профиле.

- Град улаже велике напоре да ученицима, али ињиховим наставницима обезбеди најбоље услове за све наставне активности - рекла је Демчовићева.

Директор новопазарске Филијале НСЗ Фахрудин Ђекић је објаснио да је дугорочна идеја не само помоћи младима да изаберу адекватно занимање и средњу школу, већ и да се тим одабиром адекватно позиционирају на врло захтевном тржишту рада.

- Свим заинтересованим корисницима наших услуга омогућено је да у нашој институцији изврше одговарајућа тестирања и консултације, како са стручним сарадницима, тако и са саветницима, што им може итекако помоћи да донесу коначну одлуку приликом избора будућег занимања. Ми на овај начин већ дуги низ година, заједно са Градом, желимо да пружимо помоћ и подршку будућим средњошколцима и њиховим родитељима да донесу изузетно значајну одлуку у животу - истакао је Ђекић.

Средње школе су се основцима представиле на врло разнолике и занимљиве начине, кроз различите презентације, анимације, практичне експерименте, модне ревије и музичке нумере. Ученици средње музичке школе су презентовали две музичке композиције, изведене на хармоници, уз пратњу својих професора и ментора. Школа за дизајин текстила и одеће уприличила је модну ревију и представила стваралачки дух и потенцијал својих најкреативнијих ђака.

На штанду НСЗ били су присутни саветник за каријерно информисање, али и саветници за запошљавање, па су ђаци могли да добију разноврсне флајере и дођу до конкретних информација, како о услугама НСЗ, тако и о стању на тржишту рада. Поред тога, будући средњошколци су упућени на већ добро познати „Водич за избор будућег занимања“, публикацију чија је тематика прилагођена потребама ученика завршних разреда који се спремају за даље школовање и свет рада.