Дoгађаjи

23.05.2023.

У Новом Саду одржан Сајам стручног усавршавања и запошљавања

У Високој пословној школи струковних студија у Новом Саду 18. маја је одржан трећи Сајам стручног усавршавања и запошљавања, на којем је своје програме и услуге намењене младима, представила и Национална служба за запошљавање.

Сајам је организовао Центар за развој каријере ове високошколске установе, а окупио је велики број својих студената, али и студенте других факултета Новосадског универзитета, као и више од 40 компанија из приватног и јавног сектора.

Понуде за обуке, курсеве, праксе и запослења представиле су успешне компаније попут Промонт гроупе, Винарије Мачков подрум, Хотела Медитеранео, ЈТИ Јапан Тобака, Цом Дате, Ерсте Банке, ОТП Банке, па су студенти могли из прве руке да се распитају о свим детаљима и могућностима за почетак своје каријере у овим компанијама.

Отварајући сајам, директорка Високе пословне школе Јелена Дамјановић је истакла значај сарадње ове установе са носиоцима привредног развоја и другим релевантним актерима на тржишту рада, и похвалила интересовање и активан приступ студената у планирању и развоју своје каријере. Управо је то резултирало да, према њеним речима, тридесетак студената који су прошле године завршили студије, добије понуду за посао у новосадским компанијама.

- На данашњем сајму имате две прилике - да остварите стручну праксу у зависности од тога која сте година студија или, након одрађене праксе, да убрзо нађете запослење, уколико сте на завршној години студија - рекла је Дамјановић, пожелевши  студентима пуно успеха.

Присутнима се у име новосадске Филијале Националне службе за запошљавање обратио Душан Марјановић, начелник Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере, који је поручио и студентима и послодавцима да ће у Националној служби увек имати поузданог партнера.

- Организујући сајмове запошљавања годинама уназад, ми у Националној служби смо сведоци да се управо на оваквим манифестацијама праве први конкретни кораци будуће сарадње послодаваца и оних који посао траже. Зато сам сигуран да ће и овај данашњи сајам бити идеална прилика, како вама студентима да пронађете за себе одговарајућу праксу или посао, тако и вама послодавцима да остварите контакт са већим бројем младих, перспективних и образованих кадрова и пронађете међу њима своје будуће колеге, а Национална служба ће кроз своје програме и услуге наставити да вам пружа подршку у даљем каријерном развоју и напретку - рекао је Марјановић.

На веома посећеном штанду Националне службе студенти су се интересовали о програмима подршке младима током транзиције из света образовања у свет рада, попут Стручне праксе и Приправништва, начинима пријављивања на евиденцију незапослених, могућностима за стицање додатних знања и вештина, нарочито за курсеве страних језика, али и о другим услугама попут каријерног вођења и саветовања.

Саветница за планирање каријере у НСЗ Оливера Вуковић, одржала је током сајма радионицу под називом „Препознавање властитих потенцијала“, како би што боље упознала студенте са појмом „каријера“ и личном одговорношћу приликом доношења каријерних одлука. О значају ове теме за студенте најбоље говори чињеница да се за учешће на радионици тражило место више.