Дoгађаjи

22.04.2024.

У Пироту одржан Сајам образовања и професионалне оријентације

У организацији Филијале Пирот Националне службе за запошљавање 18. априла је, у Спортској хали „Кеј“, одржан петнаести по реду Сајам образовања и професионалне оријентације, на ком је своје образовне профиле и студијске програме представило 10 средњих школа Пиротског округа и 15 факултета и високих школа из Пирота, Ниша, Лесковца и Београда.

Сајам је посетио велики број ученика завршних разреда основних школа који су пред избором свог будућег занимања и средњошколаца који планирају наставак школовања.

- Овом манифестацијом желимо да нагласимо значај правилног одабира занимања и омогућимо ученицима да, у директној комуникацији са представницима школа и факултета, сазнају све битне информације о образовним профилима и студијским програмима, условима школовања и студирања, уписа, полагања пријемног испита, као и битним чињеницама за доношење праве одлуке – поручила је в.д. директора Филијале Пирот НСЗ Сузана Ђорђевић.

Поздрављајући одржавање манифестације оваквог типа, председница Скупштине Града Пирота Драгана Тончић је истакла да је императив локалне самоуправе да Пирот постане универзитетски град и да отвори акредитовано одељење у оквиру Факултета организационих наука како би млади по завршетку студија ту остали да живе и раде.

- Верујем да ће свако од ученика наћи неку школу, смер, образовни профил који му одговара, који је у складу са његовим афинитетима. Сајам образовања и професионалне оријентације може да буде додатна мотивација ученицима да се боље припреме за полагање пријемниог испита – рекла је председница Актива директора средњих школа и директорка Гимназије Пирот Ивана Костадиновић.

Студијске програме Филозофског факултета из Ниша ђацима је представио Игор Јовановић који је објаснио да факултет има изузетно добро развијену међународну сарадњу која омогућава студентима да бораве у иностранству. Он је истакао значај добре сарадње факултета са великим бројем компанија у којима студенти могу да обављају стручну праксу.

Предности студирања Машинског факултета у Нишу презентовала је асистенткиња Ана Митић, која је истакла да студенти већ на другој и трећој години имају прилику да добију стипендије компанија и одмах се запосле по завршетку студија. Према њеним  речима, највеће интересовање младих Пироћанаца влада за студијским програмима машинског инжењерства и инжењерског менаџмента.

Филип Манић, ученик Економске школе Пирот, каже да завшава школовање за кулинарског техничара и да му много значи што на једном месту може да ступи у контакт са великим бројем факултета, те да је заинтересован за студирање на смеру машинског инжењерства.

Професори и ученици средњих школа су на сајму на сликовит начин, уз експерименте и опрему која се користи у школама, представили делатности за које школују ђаке.
Ања Пешић, ученица Основне школе „Свети Сава“, наводи да јој је овај сајам помогао да разрешила дилему око избора будућег занимања и да је донела одлуку да упише један од смерова у Техничкој школи.

Излагачима и посетиоцима манифестације био је доступан и штанд Националне службе за запошљавање, на ком су могли да добију актуелне информације о тржишту рада, његовим тенденцијама и кретањима, понуди и потражњи за радном снагом и услугама и мерама активне политике запошљавања које спроводи НСЗ.