Вести

01.03.2024.

У Пријепољу 6 ОСИ успешно завршило информатичку обуку

У Филијали Пријепоље Националне службе за запошљавање последњег дана фебруара 6 особа са инвалидитетом добило је сертификате након успешно завршене Основне информатичке обуке.

Полазницима је сертификате свечано уручила директорка пријепољске Филијале НСЗ Рафета Хајдаревић, која је том приликом подсетила да тржиште рада сваке године постаје све захтевније, као и да га последњих година карактерише неусаглашеност између потреба привреде и кадрова у понуди.

С тим у вези, она је објаснила да је циљ Националне службе унапређење квалитета радне снаге на тржишту и улагање у незапослена лица, односно у њихово укључивање у мере и програме активне политике запошљавања (АПЗ) ради стицања знања и вештина које доприносе повећавању могућности за запошљавање, првенствено теже запошљивих категорија незапослених у које спадају и ОСИ.

Основна информатичка обука за 6 лица из категорије ОСИ, у организацији НСЗ, реализована је у Техничкој школи Пријепоље, у периоду од 25. децембра 2023. до 07. фебруара ове године, а трајала је 92 школска часа, укупно 31 радни дан по 3 часа дневно. Наставу је водио Изудин Земањић, професор електротехнике у тој школи.

Иначе, према условима овог програма, током обуке полазник, у овом конкретном случају особа са инвалидитетом, има право на исплату трошкова превоза за себе и пратиоца, уколико јој је потребан, као и право на исплату месечне новчане помоћи у висини од 20.000 динара, без обзира на фонд часова.