Дoгађаjи

22.04.2024.

У Пријепољу одржан Форум за послодавце

У Филијали Пријепоље Националне службе за запошљавање 19. априла је одржан први Форум за послодавце, током ког су привредницима представљени јавни позиви НСЗ за ову годину и промовисане мере активне политике запошљавања.

Велики број послодаваца и социјалних партнера имао је прилику да се упозна са актуелним мерама и програмима запошљавања, као и са свим другим услугама НСЗ које као послодавци могу да искористе и на тај начин унапреде своје пословање.

Директорка Филијале Пријепоље НСЗ Рафета Хајдаревић је на форуму истакла да је циљ оваквих скупова непосредни контакт са послодавцима са унапред дефинисаним темама, а то су обезбеђивање и задовољење пријављених потреба послодаваца за одређеним занимањима, испитивања текућих и будућих потреба послодаваца, информисање о мерама активне политике запошљавања и расписаним јавним позивима, као и успостављање сарадње са послодавцима који раније нису користили програме НСЗ.

Она је додала да је циљ форума и промовисање запошљавања лица из теже запошљивих категорија. Како је објаснила, акценат у свим јавним позивима је као и претходних година на запошљавању теже запошљивих лица – младих у домском смештају и хранитељским породицама, младих са основним образовањем, лица која су завршила функционално образовање одраслих, лица старијих од 50 година, Рома, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи, лица која су на евиденцији дуже од 12 месеци, а нарочито лица која су на евиденцији незапослених дуже од 24 месеца.

Хајдаревићева је изразила уверење да ће кроз програме и мере НСЗ послодавци успети да реализују квалитетну пословну и кадровску политику својих предузећа. Она је овом приликом најавила још један Сајам запошљавања који ће ове године по први пут пратити и Сајам образовања, те позвала послодавце да учествују на манифестацији.

Након презентације јавних позива, нови послодавци су добили детаљније информације у вези са програмима за које су заинтересовани, а посебно су исказали интересовање за запошљавање лица из категорије теже запошљивих.