Дoгађаjи

08.09.2023.

У Пријепољу одржан округли сто посвећен социјализацији ОСИ

У организацији Удружења дистрофичара златиборског округа, у пријепољском Дому културе 6. септембра је одржан округли сто на тему “Изазови и перспективе у организованом деловању особа са инвалидитетом у локалној заједници”, на којем су учествовали представници Националне службе за запошљавање и других локалних институација.

На почетку разговора, из Удружења дистрофичара су истакли да је у питању тема која је кључна у процесу остваривања права особа са инвалидитетом (ОСИ), с обзиром на то да преиспитује питање колико су у локалним заједницама особе са инвалидитетом “видљиве”, односно препознате као равноправни чланови друштва?

У дискусију су се укључили представници Дома здравља и Центра за социјални рад, док је директорка Филијале Пријепоље НСЗ Рафета Хајдаревић изнела податке о бројчаном стању особа са инвалидитетом на евиденцији незапослених у Пријепољу, а затим и представила сет државних мера активне политике запошљавања које се односе на категорије теже запошљивих лица, укључујући и ОСИ.

Она је том приликом указала на недовољну заинтересованост послодаваца за радно ангажовање особа са инвалидитетом. Како је објаснила, иако Национална служба и послодавцима и незапосленима из категорије теже запошљивих пружа велики број финансијских и нефинансијских мера и услуга, одазив послодавца није значајан на нивоу пријепољске филијале.

- Промовисањем и заговарањем права особа са инвалидитетом, као и едукацијом локалне заједнице кроз заједничко деловање локалних установа, могуће је створити услове за квалитетан и самосталан живот особа са инвалидитетом у оквирима заједнице – поручила је Хајдаревићева.

Након дискусије и размене мишљења представника институција, чланова удружења и корисника сервиса и услуга који су намењени особама са инвалидитетом, закључци округлог стола су истакли значај заједничке мултисекторске сарадње свих релевантних институција, пре свега кроз едукацију и  информисање јавности, а потом и кроз реализовање конкретних корака у циљу унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом.