Дoгађаjи

29.04.2024.

У Пријепољу одржан први Сајам запошљавања и образовања

У организацији Филијале Пријепоље Националне службе за запошљавање, у хотелу „Парк” 25. априла је одржан Сајам запошљавања, који је по први пут у том граду пратио и Сајам образовања. На манифестацији је учествовало 28 послодаваца који су понудили oкo 160 слободних радних места, као и 9 средњошколских и високошколских образовних институција које су представиле своје смерове и образовне профиле.

Сајам је посетило око 600 незапослених и велики број ученика завршних разреда основних и средњих школа. Послодавци  су исказали потребу за запошљавањем радне снаге различитих профила: трговаца, производних, административних и рачуноводствених радника, комерцијалиста, правника, машинских техничара, шивача, столара, месара, конобара, кувара...

Догађају су присуствовали и представници локалне самоуправе, а званично га је отворио  председник Општине Драго Попадић, који је поручио да се локална самоуправа, заједно са Националном службом за запошљавање, труди да помогне да се у Пријепољу смањи незапосленост.

Директорка пријепољске Филијале НСЗ Рафета Хајдаревић је истакла да се по први пут у тој општини, уз Сајам запошљавања, одржава и Сајам образовања, као, како је рекла,  смотра младости, полета и енергије, која ће помоћи ученицима да донесу једну од најзначајнијих одлука у свом животу.

- На младима је да се одлуче за неко занимање и наставе школовање, односно студирање, или да се запосле и почну да раде. Поред Канцеларије за младе и Војске Србије, на сајму је присутан велики број послодаваца и образовних установа, и ова пракса сусретања послодаваца и незапослених ће се наставити и у наредним годинама. Поред тога, планирамо да организујемо и Дан образовања и професионалне оријентације, како би млади добили што више информација за даље школовање или запошљавање, а што би допринело њиховом останку у Пријепољу – навела је Хајдаревићева.

Незапослени и ученици могли су на сајму да успоставе непосредан контакт са послодавцима и представницима образовних институција, да оставе своје радне биографије и добију информације о понуђеним радним местима, као и да се упознају са образовним профилима, условима уписа и наставним програмима средњих и високих школа. На штадну НСЗ свим заинтересованима су пружене информације о актуелним програмима и услугама, а матуранти основних и средњих школа су могли да користе услуге стручњака за професионалну оријентацију и обаве разговор са саветником за планирање каријере из Националне службе.

Овогодишњи Сајам запошљавања и образовања привукао је велику пажњу јавности, а посебно младих пред којима је наставак школовања и избор каријере.