Дoгађаjи

12.12.2023.

У Смедеревској Паланци додељени уговори за запошљавање

Представници Филијале Смедерево Националне службе за запошљавање и Општине Смедеревска Паланка доделили су 11. децембра уговоре за реализацију програма самозапошљавања и запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих.

За ове намене издвојено је укупно 11.764.706 динара, од којих је 6.000.000 обезбедила Општина, а 5.764.706 динара НСЗ. Кроз директну финансијску подршку послодавцима и незапосленима, ова средства ће омогућити да преко 40 незапослених са евиденције Испоставе Смедеревска Паланка НСЗ добије посао. Институционална финансијска подршка је пружена бизнис плановима у услужном сектору и производном занатству, за отварање козметичких и фризерских салона, производњу ПВЦ и АЛУ столарије, предмета од дрвета, алуминијума и пластике, као и одеће, док је новац дат послодавцима уложен у запошљавање лица из категорија теже запошљивих.

У уводном обраћању, председник Општине Никола Вучен је захвалио Националној служби на досадашњој успешној сарадњи. Он је истакао да је у последње четири године постигнут видан напредак у привредном развоју, а посебно на  пољу запошљавања.

- Смедеревска Паланка сада  има 2.113 незапослених, што је за око 64% мање него пре четири године, када је било око 5.800 лица, а циљ је да наредне године тај број буде још мањи.  То ће се постићи  кроз постојеће активне мере запошљавања на којима се ради, уз стварање услова за нове инвестиције, довођењем инвеститора и отварањем нових радних места. Велико интересовање наших суграђана за овај вид запошљавања и покретања сопственог посла нам показује да треба да наставимо да им пружамо подршку, тако да смо за наредну годину предвидели још више средстава - рекао је Вучен.

У Смедеревској Паланци је у новембру ове године било евидентирано 2.113 незапослених, док их је годину дана раније било 2.433, што представља смањење броја грађана који преко НСЗ траже посао за 13,15 одсто.