Дoгађаjи

16.04.2024.

У Смедереву одржан Форум послодаваца

Филијала Националне службе за запошљавање у Смедереву је, у сарадњи са Градом Смедерево, организовала 15. априла, у сали Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, Форум послодаваца на тему ,,Информисање о мерама активне политике запошљавања и промовисање значаја запошљавања теже запошљивих лица.

Циљ Форума био је успостављање непосредног и тематски дефинисаног контакта са послодавцима који до сада нису користили мере финансијске подршке НСЗ, њихово информисање о  услугама НСЗ и актуелним јавним позивима и конкурсима. Поред привредника, састанку су присуствовали и други социјални актери на тржишту рада.

- Држава  је ове године издвојила значајна средства у износу од 7,75 милијарди динара за спровођење мера активне политике запошљавања. Јавни позиви су намењени категоријама теже запошљивих лица којима је потребна додатна финансијска подршка у циљу њиховог запошљавања, а то су млади у домском смештају, хранитељским породицама и старатељским породицама, лица без завршеног средњег образовања и лица која су завршила функционално основно образовање одраслих, као и старији од 50 година, Роми, особе са инвалидитетом (ОСИ), корисници новчане социјалне помоћи, лица која се налазе на евиденцији незапослених НСЗ дуже од 12 месеци и жртве породичног насиља – објаснила је директорка смедеревске филијале Јасмина Беочанин.

Поздрављајући окупљене, заменик градоначелнице Смедерева Владимир Нешић је истакао да је локална самоуправа и ове године издвојила 17 милиона динара за спровођење активних мера запошљавања. Он је рекао да је Град чврсто опредељен да смањи број незапослених и поручио да у свему томе важан сегмент представљају послодавци који су спремни да запосле нове раднике.

Члан градског већа задужен за привреду и финансије Славиша Стошић је рекао да је Форум послодаваца добра прилика за стварање услова и приближавање слободне радне снаге на тржишту, с једне стране, и послодаваца, са друге стране.

Презентацију јавних позива и конкурса одржале су Невена Банчов, начелница Одељења за посредовање и планирање каријере и Александра Богић, начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништво, додатно образовање и обуке у Филијали Смедерево НСЗ.

Послодавцима су представљене и услуге које НСЗ пружа при запошљавању, попут подршке компанијама приликом селекције кандидата, као и могућност бесплатног оглашавања, а пружене су им и информације о сајмовима запошљавања, који су једна од најуспешнијих нефинансијских мера НСЗ. О овим темама је отворена дискусија током које су послодавцима дате додатне информације о мерама активне политике запољавања, док су послодавци могли да изложе своје кадровске потребе, потешкоће са којима се сусрећу у процесу обезбеђивања радника и постављају питања у вези са актуелним јавним позивима и конкурсима.