Дoгађаjи

26.04.2024.

У Смедереву одржан Сајам запошљавања

Филијала Смедерево Националне службе за запошљавање, у сарадњи са Градом Смедеревом, организовала је Сајам запошљавања 25. априла, у просторијама хола градског Центра за културу.

Понуду слободних послова представило је 18 послодаваца који су имали потребу за запошљавањем 311 радника, међу којима и инжењере машинске и електро струке, металопрерађиваче, завариваче, електричаре, пекаре, оператере у производњи, кранисте, магационере и административне раднике.

Сајам је званично отворила градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић, нагласивши да је локална самоуправа ове године из буџета издвојила 17 милиона динара за подстицаје запошљавању. Она је додала да су приоритетни програми Локалног акционог плана запошљавања Града Смедерева усмерени на спровођење свих мера које могу допринети смањењу броја незапослених суграђана.

Поздрављајући присутне, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је истакао важност оваквих директних сусрета између незапослених и послодаваца. Како је навео, током прошле године у Србији је одржано укупно 65 сајмова запошљавања на којима је учествовало око 1.700 послодаваца, уз оглашавање близу 20.000 слободних радних места.

- Ефекти одржаних сајмова у 2023. години огледају се у запошљавању 10.000 лица. Ове године је за различите мере активне политике запошљавања у Србији из буџета издвојено 7 милијарди и 750 милиона динара, што предвиђа укључење 23.000 лица у директне подстицаје запошљавању – поручио је Мартиновић.

Директор НСЗ, градоначелница и директорка Филијале Смедерево НСЗ Јасмина Беочанин затим су обишли штандове компанија како би се упознали са њиховим пословањем и кадровским потребама.

На Сајму су, између осталих, учествовале и компаније: ХБИС ГРОУП Ирон&Стеел, СЦХWИНГ СТЕТТЕР, ВИЦТОРY СОЛУТИОНС, ФЖВ ЖЕЛВОЗ, ЈУГОТЕX, РОЛД ЕАСТ ЕУРОПЕ, МЕТЕЦХ, ТЕЛЕКОМ СРБИЈА, Центар евроградња, ЕГС ГРОУП, КАИЗЕН, ВОЋАРЕСЦАР, РАКИЋ ЛТД, ТОМИ ТРАДЕ, ДОН ДОН и многе друге.

Незапослени су на сајму били у прилици да успоставе непосредан контакт са послодавцима, представе им се и предају им своју радну биографију (ЦВ). На штанду Националне службе незапослени и послодавци су могли да добију све информације о актуелним програмима НСЗ за подстицање запошљавања, док су незапослени добили и помоћ у писању своје радне биографије.

Циљ сајма запошљавања је директно сусретање понуде и тражње, односно промоција незапослених лица одређених знања и вештина, и задовољење кадровских потреба послодаваца. С обзиром на то да је смедеревски сајам посетило више од  800 незапослених, очекује се да ће ефекти запошљавања бити веома добри као што је то било и након ранијих сајмова.

Закључно са 31. мартом ове године, на подручју Подунавског округа регистровано је 6.568 незапослених лица, што је 14,60 % мање  у односу на исти период 2023. године, када је на евиденцији било 7.527 лица. Од укупног броја незапослених на крају марта, учешће жена у укупном броју незапослених било је 3.808 или 57,98%. Истовремено је на територији Града Смедерева било регистровано 2.597 незапослених, што је смањење за 15,06% у односу на пре годину дана када је на евиденцији било 2.988 незапослених. У укупном броју незапослених у Смедереву учешће жена је 1.531 или 58,95%.