Дoгађаjи

16.11.2012.

У сусрет послу

Velika gužva na sajmu zapošljavanja, koji su 15. novembra, u zemunskom Domu vazduhoplovstva, organizovali Nacionalna služba za zapošljavanje - Služba Zemun i Gradska opština Zemun, samo je potvrdila da je ovaj vid potrage za poslom i te kako popularan među nezaposlenima, jer su i rezultati, odnosno mogućnost da se do radnog mesta dođe, veoma veliki.

Na sajmu je učestvovao 21 poslodavac, a u ponudi je bilo preko 100 radnih mesta za radnike različitih zanimanja i kvalifikacija. Posao na sajmu mogli su potražiti inženjeri u kontroli kvaliteta, knjigovođe, bankarski analitičari, lektori, prevodioci, medicinske sestre, negovateljice, komercijalisti, prodavci, metalostrugari, bravari, zavarivači, mašinisti grafičke dorade, poljoprivredni tehničari, tehnolozi zaštite bilja, kuvari, mesari, vozači i drugi radnici.

Direktorka beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Dragana Konakov Radovanović, istakla je da su sajmovi jedna od najboljih mera aktivne politike zapošljavanja, U prvih deset meseci ove godine, na sajmovima širom Srbije posao je našlo 9.500 ljudi, a na četiri beogradska 664 sugrađanina.

„Ovo je peti ovogodišnji sajam zapošljavanja i treći koji beogradska filijala organizuje u saradnji sa zemunskom opštinom. U rešavanju problema nezaposlenosti dragocena je saradnja i angažovanje svih socijalnih partnera, a posebno lokalne samouprave. Takav primer je dobra dugogodišnja saradnja kakvu imamo sa GO Zemun u različitim programima zapošljavanja, od sajmova, preko javnih radova, a verujemo i kroz programe sufinansiranja u okviru lokalnog akcionog plana u 2013. godini“, istakla je Dragana Konakov Radovanović.

Karlo Kvapil, član Veća i predsednik Saveta za zapošljavanje GO Zemun, rekao je da je polovina poslodavaca koji učestvuju na sajmu sa teritorije zemunske opštine i ukazao da će se zajedničkim radom svih, kroz Lokalni savet zapošljavanja Zemuna i učešćem u programima NSZ, doprineti rešavanju problema nezaposlenosti, koji nije samo problem Zemuna, već i drugih opština u Srbiji.

Pored kompanija koje redovno na sajmovima zapošljavanja traže kadar, na manifestaciji u Zemunu učestvovali su i poslodavci koji su se tek opredelili za ovaj vid izbora novih radnika, kao što je Prevodilačka agencija ''Eurotranslejt'' (Eurotranslate).

''Bavimo se uslugama prevođenja. Specijalizovani smo za jezike centralne i jugoistočne Evrope i zemalja Balkana. Čuli smo od drugih firmi dobra iskustva o sajmovima i ovde smo prvi put. Potrebni su nam lektori, filolozi koji bi radili kao prevodioci ili projekt - menadžeri'', kažu predstavnici ovog poslodavca.

“Dalija“ i druge firme koje su članice ''Beohemije'' redovno učestvuju na sajmovima, kako u Beogradu, tako i u Zrenjaninu, Vršcu i Raškoj, gde nalaze odgovarajući kadar.

“Za našu kompaniju je najvažnije da su radnici profesionalci, odgovorni i spremni da stiču i primenjuju nova znanja. Godine nisu važne, ali za rad u fabrikama, na proizvodnim trakama, gde su uslovi rada teži, radije biramo muškarce“, kažu na štandu ovog preduzeća.

„Euroračunovodstvo“ će primiti u radni odnos troje knjigovođa. Završen fakultet nije bio obavezan uslov, šansa je pružena i kandidatima sa srednjom školom, ali će presudno u odabiru novih radnika biti radno iskustvo na ovim poslovima.

U ''Grave'' osiguranju ističu da traže motivisane radnike, ozbiljne i odgovorne, uz uslov da imaju najmanje četvrti stepen stručne spreme.

Dok poslodavci ističu da je sajam zapošljavanja pravo mesto za izbor kvalitetnog kadra, brzo i na jednom mestu, i mnogi nezaposleni u ovoj manifestaciji vide odličnu priliku da pronađu posao ili bar da upoznaju poslodavce, predstave im se, ostave CV, kako bi ih pozvali u nekom budućem periodu, ako im zatreba radnik njihovog profila. Međutim, ima i onih koji ne veruju u pronalaženje posla ovim putem. Tridesetogodišnji Deni, elektromehaničar za termičke uređaje, komentariše: „Ne mislim da na sajmu mogu da nađem posao, ali ne mogu ništa ni da izgubim. Pripremio sam 6-7 primeraka radne biografije. Ovo je moj prvi sajam“.

„Dobio sam otkaz pre mesec dana i šta ću, ne mogu da sedim kod kuće, došao sam na sajam da tražim posao. Imam 51 godinu i 31 godinu staža. Mislim da mi je radno iskustvo najveći adut i preporuka kod novog poslodavca“, kaže Zoran, mašinbravar.

„Od poslednjeg zaposlenja je prošlo tri meseca, tražim posao, ovo mi je treći ili četvrti sajam na koji dolazim. Pratim oglase za posao, prošla sam obuku za pisanje radne biografije u Nacionalnoj službi. Ako ne tražite posao, nećete ga ni naći“, ističe Mirjana (31 godina), ekonomista.