Дoгађаjи

20.10.2022.

Уговори за самозапошљавање у Петровцу на Млави

У скупштинској сали Општине Петровац на Млави, 18. октобра председник Општине Душко Нединић и в.д директора Филијале Пожаревац, Соња Мирић Младеновић свечано су уручили уговоре за самозапошљавање по локалном плану запошљавања. Том приликом додељено је 14 уговора будућим предузетницима, па ће ова општина у наредном периоду бити богатија са исто толико занатских и услужних радњи-кројача, козметичара, аутомеханичара, столара, фотографа...

Млади предузетници су приликом доделе уговора информисани и о програмима подршке коју пружа НСЗ а коју могу  као послодавци  убудуће  да користе, од посредовања и професионалне селекције приликом одабира кандидата , до различитих програма подршке у запошљавању.  

Обраћајући се присутнима, председник општине Душко Нединић истакао је задовољство да Општина Петровац на Млави у сарадњи са Националном службом за запошљавање може да помогне незапосленим суграђанима да реше своје егзистенцијално питање и постану предузетници. Како је казао, сваке године општина повећава износ за програм самозапошљавања и на тај начин повећава и број нових предузетника.  Навео  је да је за ову меру издвојено  4,2 милиона динара  од чега је 2,1 милион динара издвојила Општина Петровац на Млави, а други део НСЗ. 

Поред честитки будућим предузетницима, директорка Пожаревачке Филијале Мирић Младеновић, изразила је наду да ће у годинама које долазе и даље сарађивати са Националном службом за запошљавање, овога пута као послодавци са потребама за проширењем својих радних капацитета. Указала  је да Филијала  Пожаревац  НСЗ  има дугогодишњу сарадњу са Општином Петровац на Млави у бројним активностима и пројектима. Подсетила је да је први сајам запошљавања после пандемије корона вируса организован у Петровцу на Млави и да НСЗ и општина издвајају из године у годину већи износ средстава за програме активне политике запошљавања. У 2022. години издвојено је више од пет милиона динара заједничких средстава који су уложени у активне мере политике запошљавања. Поред средстава за субвенције за запошљавање, део средстава је издвојен за јавне радове и опремање нових радних места. 

Такође је подсетила присутне и да је у току пријава незапослених лица за програм „Моја прва плата“ и да је прави тренутак за незапослене младе који желе да стекну своје прво радно искуство искористе прилику и пријаве се путем портала за овај програм. Навела је да је ове године за тај програм  из Општине Петровац на Млави конкурисало 45 послодаваца за 85 радне позиције и 138 лица.