Дoгађаjи

04.11.2022.

Уговори за запошљавање 35 незапослених Борана

У оквиру реализације Локалног акционог плана запошљавања за ову годину, у сали Градске управе Бора крајем октобра су уручени уговори за 35 незапослених особа које су преко програма Националне службе за запошљавање добиле прилику за запослење. За реализацију три активне мере, Национална служба је Граду Бору пружила техничку подршку.

Уговоре за самозапошљавање, радно ангажовање младих кроз програм радне праксе и запошљавање особа из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима, суграђанима су свечано уручили градоначелник Бора Александар Миликић и вршилац  дужности директора борске Филијале НСЗ Лидија Начић.

Иначе, Град Бор већ годинама уназад улаже знатна финансијска средства у подстицање запошљавања, али ове године је из градског буџета опредељен до сада највећи износ од чак 48,5 милиона динара. Захваљујући тим средствима само у овој години је кроз различите мере активне политике запошљавања радно ангажовано укупно 260 незапослених.

Обраћајући се присутнима, градоначелник Миликић је подсетио да се већ дуже у континуитету ради на подстицању развоја предузетништва кроз подршку покретању сопственог посла, како би се нашле додатне алтернативе и за оне који не раде у рударском сектору.

- Посебно сам поносан на то што се у последње четири године кроз програме самозапошљавања за стално запослило 76 људи, односно толико њих је наставило да ради и након прве године пословања. Сада желимо да истим тим предузетницима ми као Град помогнемо да запосле нова лица, уведу их у посао и задрже их као запослене у својим предузећима – поручио је Миликић.

Лидија Начић се и овога пута захвалила Градској управи на вишегодишњој успешној сарадњи и објаснила да је интересовање незапослених лица и послодавца за програме НСЗ велико, због чега је за програме стручне праксе и самозапошљавања у овој години био расписан и други јавни позив.

- У овом другом кругу јавних позива још седам младих је добило прилику да се опроба на пракси, а такође је и седам предузетника субвенцијама и саветодавним услугама подржано да покрену сопствени посао. Што се тиче запошљавања на новоотвореним радним местима, са нама је 18 послодаваца који ће запослити 21 особу из категорије теже запошљивих – навела је Начићева.

Кроз ова три програма у Бору је пружена подршка развоју разноврсних делатности. Тако ће млади имати прилику да у Градској управи и јавним предузећима стекну праксу у области предшколског васпитања, медицине, социјалног рада, правних и економских послова, док ће нови предузетници допринети већој разноврсности услужних делатности, попут фризерских, козметичких, књиговодствених и угоститељских, као и услуга сервисирања музичких уређаја, извођења припремних грађевинских радова и израде производа домаће радиности. Такође, већ уходани предузетници ће уз помоћ нових радника наставити да развијају пословање у области личних, угоститељских, стоматолошких и фотографских услуга, производње намештаја и одеће, сревисирања возила и електронске опреме...

Поред поменутих мера активне политике запошљавања, Град Бор је у сарадњи са Националном службом за запошљавање ове године организовао и два циклуса јавних радова, чијим извођењем је подржано радно ангажовање укупно 168 незапослених.