Дoгађаjи

03.03.2022.

УСПЕШНО ПРОТИВ ПРЕДРАСУДА!

Након успешно завршене обуке у компанији Леони, спроведене преко програма Националне службе за запошљавање, 25 Нишлија старијих од 50 година добило је сертификате, а затим им је немачка компанија понудила и посао.

Полазницима који су успешно завршили обуку за радника на монтажној линији сертификате и уговоре о раду на неодређено време уручили су градоначелница Ниша Драгана Сотировски, председник Градске Општине Палилула Братислав Вучковић, генерални директор компаније „Леони Србија“ Пјерлуиђи Гионе и директор нишке филијале НСЗ Бобан Матић.

- Увидели смо да наша компанија запошљава углавном врло младе људе и закључила да је време да запослимо зрелије људе са више животног искуства, што је такође битно за успешно пословање наше компаније – рекао је том приликом Гионе.

Обука у Леонију незапослених грађана Ниша старијих од 50 година организована је на иницијативу градоначелнице, која је као велики проблем препознала незапослена лица која су остала без посла у време приватизација великих компанија. Ову иницијативу подржала је и Општина Палилула, која је у оквиру свог локалног акционог плана запошљавања за ову годину предвидела реализацију програма Обуке на захтев послодавца, а коју је затим и успешно реализовала у сарадњи и уз суфинансирање Филијале Ниш Националне службе за запошљавање.

Незапослених лица из категорије старијих од 50 година на евиденцији нишке НСЗ тренутно има око 25% од укупног броја што, како каже директор филијале Бобан Матић, представља велики изазов. 

- С обзиром на то да је наша установа фокусирана на теже запошљиве категорије грађана, у сарадњи са компанијом Леони у претходном периоду смо укључивали и младе из домског смештаја и из хранитељских породица, особе са инвалидитетом и кориснике новчане социјалне помоћи. Свака категорија је специфична на свој начин, а ми се трудимо да покажемо како и лица старија од 50 година имају исту шансу за запослење као и све друге категорије. На овај начин успели смо да побијемо предрасуде и изборимо се за још једну победу у низу - поручио је Матић.