Дoгађаjи

19.11.2012.

Узми ЛАП у своjе руке

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Sombor uzela je učešće na javnim diskusijama u okviru projekta „UZMI LAP U SVOJE RUKE“, koji ima za cilj motivisanje mladih i lokalne zajednice u Somboru za doprinos u izradi Lokalnog akcionog plana.

Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a zajednički ga realizuju Somborski edukativni centar, Kancelarija za mlade Sombor, Somborski omladinski Boom i Centar NVO Sombor. Ovo je bila jedna od niza tribina i aktivnosti koje je Kancelarija za mlade organizovala kako bi se mladi motivisali i uključili u izradu Lokalnog akcionog plana za mlade.

Na diskusiji su predstavljeni dosadašnji rezultati rada Radne grupe, konkretne mere i specifični ciljevi. Bilo je reči i o javnim prostorima koji su zapušteni, a koji bi se mogli se mogli preurediti u prostore za razne aktivnosti. Predstavljeno je i 8 prioriteta u radu:

  • podsticanje i unapređenje svih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih
  • podsticanje mladih da aktivno učestvuju u društvu
  • unapređenje kapaciteta organizacija koje se bave mladima u Somboru, omogućavanje kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih
  • promocija fizičkog i mentalnog zdravlja mladih i bezbednost mladih
  • obezbeđivanje jednakih šansi za mlade, a posebno iz ranjivih grupa
  • podsticanje inovacija, stvaralaštva i talenata mladih
  • podsticati odgovoran odnos mladih prema životnoj sredini.

S obzirom na veliki broj mladih koji su nezaposleni, učešće Nacionalne službe za zapošljavanje na ovoj diskusiji svakako će doprineti boljoj informisanosti mladih o merama aktivne politike zapošljavanja. Učešće predstavlja i društvenu odgovornost u cilju poboljšanja položaja mladih kako u Somboru, tako i na teritoriji čitave Republike Srbije.