Дoгађаjи

03.04.2015.

Веће могућности за запошљавање

У Удружењу дистрофичара Поморавског округа, у Параћину, заменик директора Националне службе за запошљавање Драган Сикимић уручио је сертификате полазницима обуке за пословне секретаре, за пет незапослених особа са инвалидитетом са подручја општине Параћин.

Сикимић је том приликом подсетио на актуелне јавне позиве НСЗ који су објављени на сајту Службе и истакао да су ове године обезбеђена значајна средства за спровођење активних мера запошљавања. Мере су само део активности Националне службе за запошљавање, у циљу смањења незапослености, а и многе друге активности се спроводе у циљу имплементације политике запошљавања, односно смањења незапослености, као једног од кључних приоритета Владе РС.

Извођач обуке за пословне секретаре била је Агенција за образовање „Академија“ из Чачка, обука је трајала 300 часова и реализована је у просторијама Удружења дистрофичара Поморавског округа у Параћину. Полазници су током обуке имали право на плаћене трошкове превоза и новчану помоћ у износу од 20 процената минималне зараде, у складу са законом.

- Рачунамо да ћемо са додатним знањима и вештинама које обезбеђујемо незапосленим лицима, повећати њихове компетенције на тржишту рада и тиме створити веће могућности за њихово запошљавање. Поред тога, велики је значај укључивања особа са инвалидитетом у програме и мере НСЗ, у циљу пружања подршке и унапређења њихових радних способности - изјавио је Борис Стојанов, директор Филијале Јагодина НСЗ.

Током марта реализоване су обуке за тржиште рада и у осталим градовима Поморавља: у Параћину обука за израду пецива за седам полазника, у Свилајнцу обука за одржавање мотора и моторних возила за пет лица и у Деспотовцу обука за вођење пословних књига за пет лица.