Дoгађаjи

22.05.2013.

Више од 2.000 људи на Саjму запошљавања у Раковици

Na Sajamu zapošljavanja i izložbi preduzetništva koji je održan u prostorijama opštine Rakovica više od 2.000 ljudi predalo je svoje radne biografije. Organizatori su zadovoljni odzivom a poslodavci kažu da neki odmah mogu da počnu da rade.

„Meni treba 5 radnika koji mogu odmah sa sajma da idu na radna mesta i da počnu da rade u Auto-kući „Kocić“. Zbog proširenja proizvodne delatnosti potrebni su mi limari, farbari, vulkanizeri, higijeničarka, a od septembra trebaće mi i pravnik. Već dva meseca na moj oglas za tim radnicima nije se javio niko. Današnja mladež bira neka tzv. „fensi“ zanimanja, a zanatske poslove niko neće da radi. Ja sam preko ranijih sajmova zaposlio dva radnika koji rade u mojoj firmi i zato sam opet na sajmu u potrazi za radnicima“ kazao je Milivoje Kocić, jedan od 24 poslodavca, učesnika sajma.

Sajam su organizovali Služba Rakovica beogradske Filijale NSZ, Gradska opština Rakovica i Opšte udruženje privatnih poslodavaca Rakovice.

Mile Novačikić, zamenik direktora beogradske Filijale NSZ je rekao da su se sajmovi zapošljavanja, kao jedna od mera aktivne politike zapošljavanja, u praksi pokazali kao efikasna mera u smanjenju nezaposlenosti i dodao: „Mnoga nezaposlena lica su našla posao upravo kod poslodavaca sa sajma, a poslodavci su iskazali zadovoljstvo kadrovima koje su odabrali. Tokom 2012. Filijala za grad Beograd je u saradnji sa gradskim opštinama i drugim socijalnim partnerima organizovala 6 sajmova na kojima se zaposlilo 927 lica.“

Predsednik Opštine Rakovica Milosav Miličković je istakao: „ U opštini radimo na stvaranju dobrih uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća i zapošljavanju. Zato smo završili dva projekta - Rakovica na obilaznici i Rakovica kao turistička oaza Beograda - gde možemo da zaposlimo veliki broj naših sugrađana. Očekujemo da se na gradskoj skupštini u junu usvoji plan generalne regulacije, čime ćemo osloboditi 140 hektara zemljišta duž obilaznice Bubanj potok – Dobanovci za razvoj malih i srednjih preduzeća koja će doneti najmanje 2000 novih radnih mesta i 10 hektara za sportsko-turistički kompleks oko jezera u Resniku, što će uposliti nekoliko hiljada naših sugrađana. Tako ćemo iskoristi naše potencijale: Košutnjak, Avalu, reku Topčiderku, manastir Rakovicu. Mislim da možemo da dovedemo mnogo investitora pa smo osnovali Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj. Smatramo prioritetom svako novo radno mesto i imamo dobru saradnju sa NSZ i privatnim preduzetnicima Rakovice, taj tim će dati rezultate.“

Aleksandar Milošević, Sekretarijat za privredu Beograda, je ukazao da je sajam dokaz pravog partnerstva između Opštine, NSZ i Udruženja poslodavaca i najavio da će i Grad i sekretarijat za privredu, u drugoj polovini godine izdvojiti sredstva da podrži ovakve poslodavce da zaposle nove radnike.

Posao na štandovima poslodavca koji su ponudili 111 slobodnih radnih mesta mogli su da potraže mašinski inženjeri i tehničari, tehnolozi, knjigovođe, komercijalisti, trgovci, stolari, autolimari, autoelektričari, automehaničari, sobarice, recepcionari, konobari i kuvari.

Pored ponude radnih mesta, privrednici Rakovice su na platou ispred zgrade opštine organizovali Izložbu preduzetništva, na kojoj su predstavili svoje proizvode i usluge. Crveni krst Rakovica je istog dana sproveo još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi, a prvi put u Rakovici bio je obezbeđen tzv. „transfuziomobil”.