Дoгађаjи

05.11.2014.

Више од посла

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и директорка Филијале Косовска Митровица НСЗ Верица Ћеранић уручили су уговоре извођачима јавних радова за особе са инвалидитетом.

Пријаву на јавни позив за спровођење јавних радова поднела су три извођача. Реализација одобрених пројеката, који ће трајати пет, односно шест месеци, омогућава радно ангажовање седам лица са трећим и четвртим степеном стручне спреме. Укупна вредност одобрених пројеката је 1.491.053,17 динара.

„Јавни радови на којима се ангажују особе са инвалидитетом су мера активне политике запошљавања која за циљ има не само запошљавање, већ и очување њихових радних способности и стицање радних навика“, указала је Верица Ћеранић.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изразио је захвалност учесницима у реализацији пројеката, зато што су заинтересовани и труде се да промене свој положај.

„И до сада смо расписивали конкурсе на територији Републике Србије, али нам се дешавало да немамо довољан број пријављених лица у односу на планиране квоте. То се дешавало или зато што није било довољно заинтересованих или због недостатка одговарајућих вештина које послодавац у том тренутку тражи од ОСИ. Ово можемо да променимо и побољшамо, да се заинтересујемо и да се образујемо“, рекао је Вулин и додао да Национална сужба за запошљавање нуди програме едукације који треба да помогну онима који хоће да се запосле.

„Најважније је да ви хоћете да се запослите, зато су ту НСЗ и Министарство за рад и запошљавање, да вам помогну“, истакао је Вулин.

Нада Вучић, секретар Савеза организација за техничку културу „Народна техника“ из Косовске Митровице, захвалила се у име извођача јавних радова свим институцијама и појединцима који помажу да живот особа са инвалидитетом буде лакши, а запошљавање извесније.

„Захвални смо што сте посветили пажњу ОСИ, јер то је за њих јединствена прилика да покажу да желе да раде, да умеју да раде и да од свог рада остварују приходе за живот“, истакла је Нада Вучић.

„Шансу коју пружа Национална служба за запошљавање треба да искористимо, да реализујемо различите пројекте како би већи број ОСИ био радно ангажован. На овај начин они ће постати корисни чланови друштва, а не само корисници социјалне помоћи“, у име Удружења дистрофичара Космета из Грачанице истакао је Драган Јосифовић.

„Задовољство нам што заједно са осталим извођачима, уз подршку Националне службе за запошљавање, имамо прилику да помогнемо овим младим људима да закораче у свет рада, да се осете одговорним и корисним за друштвену заједницу у којој живе“, рекла је представница Међуопштинске организације инвалида рада из Грачанице Живоратка Поповић.

Директорка Филијале Косовска Митровица је истакла да ће се настојати да у мере и програме које реализује НСЗ у наредној години буде укључен што већи број лица која траже запослење. На подручју Косовске Митровице је евидентирано 29 незапослених особа са инвалидитетом, махом у доби од 25 до 34 године и са трећим и четвртим степеном стручне спреме.