Дoгађаjи

09.06.2014.

Вредно пажње

У организацији зрењанинске филијале Националне службе за запошљавање, Зоне унапређеног пословања (BID) и зрењанинске Средње пољопривредне школе, 2. јуна одржан је Сајам професионалне оријентације, у холу Културног центра у Зрењанину.

На петом зрењанинском сајму професионалне оријентације обједињена је понуда за мале и велике матуранте. Образовне профиле представиле су средње школе из Зрењанина: Зрењанинска гимназија, Средња медицинска школа, Средња пољопривредна школа, Електротехничко-грађевинска школа „Никола Тесла“, Хемијско-прехрамбена и текстилна школа „Урош Предић“ и Средња школа „9. мај“. Смерове које је могуће уписати на високим школама и факултетима матурантима су презентовале високошколске установе: Природно-математички факултет из Новог Сада, Универзитет „Унион -Никола Тесла“, Факултет за спорт из Београда, као и Технички факултет „Михајло Пупин“, Висока техничка школа струковних студија, „Мегатренд“ и „Фабус“ из Зрењанина.

Сајам су посетили Небојша Кукић, директор Покрајинске службе за запошљавање и Дубравка Бенгин Булован, чланица Градског већа Зрењанина задужена за културу, образовање и верске заједнице, која је истакла: „Сајам образовања је добра прилика да млади виде шта им се нуди као следећи корак у образовању, као и за опредељивање шта ће радити. Нека то буде нешто што је вредно пажње. За шта год се определе, нека буду срећни и нека им то представља задовољство“.

Информативни материјали излагача - леци, флајери, постери и слични информатори, у садржајном и визуелном погледу све су бољи. И ове године излагачи су се потрудили да штандови буду креативно осмишљени, а представници Средње пољопривредне школе приредили су посетиоцима право изненађење. Испред улаза у Културни центар, у оквиру њиховог штанда, били су и кавез са кокошкама, пилићима и пачићима, као и ограђен простор са два јагњета.

Практично извођење радне операције у оквиру занимања увек је атрактивно. На штанду Медицинске школе ученици су имали прилику да покажу шта су научили: ученици профила фармацеутски техничар изложили су бројне креме и препарате које справљају на практичној настави, будући медицински техничари мерили су притисак и ниво шећера у крви, док су ученици смера козметички техничар демонстрирали масажу руку.

Кристијан Бугарчић, ученик ЕТГШ „Никола Тесла“ - техничар високоградње, објашњавао је посетиоцима сајма које интересује грађевина да је ова струка доста тражена, а да у школи постоје добри услови за савремену наставу.

У оквиру сајма, као партнерске организације, своје услуге и пројекте представиле су Канцеларија за младе Зрењанин и Регионални центар за друштвено-економски развој „Банат“, који је у оквиру сајма реализовао Инфо-дан, у просторијама Филијале за запошљавање Зрењанин. Инфо-дан је био посвећен промоцији Едукативног центра који се оснива у Зрењанину и предстојећих обука у које ће бити укључена лица са евиденције незапослених. Регионални центар ће следећи Инфо-дан реализовати у испостави Филијале Зрењанин у Новом Бечеју.