Дoгађаjи

29.11.2013.

Запошљавање и технолошки прогрес

Otvoreni univerzitet Subotica, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Novi Sad i Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz formu partnerstva zajednički sprovode Projekat MATCHDO - ''Podizanje učinka i konkurentnosti i usklađivanje potreba privrede sa ponudom tržišta radne snage putem umrežavanja javnog i privatnog sektora'', koji finansira Evropska komisija. Projekat se sprovodi u osam gradova, a Leskovac je, posle Subotice i Niša, treći grad u kome je održan okrugli sto na temu ''Problemi zapošljavanja u uslovima tehnološkog progresa i angažovanost mladih u traženju posla''.

Za okruglim stolom probleme, mišljenja i iskustva razmenili su stručnjaci iz oblasti obrazovanja, razvoja ljudskih resursa, predstavnici poslodavaca i relevantnih državnih institucija i udruženja.

''Cilj projekta je utvrđivanje neusklađenosti potreba poslodavaca za znanjima i veštinama zaposlenih i onoga što na tržištu radne snage postoji'', rekao je programski direktor Otvorenog univerziteta iz Subotice i menadžer projekta MATCHDO Pavle Budinčević.

''Bolna tačka svih nezaposlenih je poznavanje rada na računaru. Znanje koje poseduju često nije dovoljno. Poruka nezaposlenima bila bi da radite na sebi, usavršavajte rad na računaru, radite i vežbajte kod kuće. Excel, Word, Access su programi koje je potrebno poznavati. S druge strane, vrlo je bitno poznavanje stranih jezika. Veliki broj poslodavaca komunikaciju obavlja na engleskom, nemačkom, italijanskom ili drugim jezicima, i to je ono što očekuju od svojih zaposlenih. Naravno, jezik se ne može naučiti za mesec dana i mi savetujemo ljudima da se lagano pripremaju i osluškuju tržište - koje strane kompanije će doći u vaš grad i koje strane jezike treba učiti. Onda dolazimo i do vrlo škakljivog pitanja - soft veština. Jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću poslodavci je što zaposleni ne žele da rade prekovremeno, iako to podrazumevaju brojna radna mesta. Ponekad ne žele da promene radno mesto, a mnoga radna mesta podrazumevaju mobilnost i potrebu da se putuje. Poruka nezaposlenima je da se otvore, budu fleksibilniji i izađu u susret potrebama poslodavaca'', istakao je Pavle Budinčević.

Cilj skupa, da za istim stolom mišljenja i iskustva razmene stručnjaci iz oblasti razvoja ljudskih resursa, predstavnici obrazovnih institucija i drugih relevantnih državnih institucija i predstavnici menadžmenta kompanija koje zapošljavaju ili planiraju zapošljavanje većeg broja radnika je postignut, budući da se razvila živa diskusija sa konkretnim predlozima za unapređenje uspešnijeg i bržeg pronalaženja kvalitetnih i stručnih kadrova koji će izlaziti iz obrazovnih institucija.