Дoгађаjи

31.03.2015.

Запошљавање или самозапошљавање

„Завршио сам обуку за армирача. Са лепшим временом почиње и сезона грађевинских послова, па се надам да ће ме позвати послодавац код кога смо имали праксу“, каже Немања Савковић, један од 48 незапослених којима је у Филијали за запошљавање Зрењанин уручена диплома након завршене обуке. Сертификате су уручиле мр Татјана Мијатовић, директорка Филијале Зрењанин НСЗ и Мирјана Ћулибрк, организаторка образовања одраслих.

„Честитам вам! Знам да су грађевинци током обуке имали невоља са временским условима, снегом, али сте сви успели. Сада можете или да се запослите, јер послодавци признају овај сертификат, или да се самостално бавите неким послом“, рекла је мр Татјана Мијатовић.

У организацији Филијале Зрењанин НСЗ, у периоду од новембра 2014. године до фебруара 2015. реализовано је седам обука за тржиште рада - две обуке за особе са инвалидитетом и пет обука за незапослена лица са ниским квалификацијама или без квалификација.

За послове молера-фарбара и масера-терапеута обучено је по 7 особа са инвалидитетом. Обуке су реализовале агенције за образовање из Чачка: за молере-фарбаре „Академија“, а за масере „Свети Сава“. Обука за масере и теоријски део обуке за молере реализовани су у просторијама Школе рачунара „Нимико“ у Зрењанину, док је за практични део обуке за молерско-фарбарске послове била задужена Грађевинска радња „Ђурановић ентеријери“ из Зрењанина.

У пет обука за тржиште рада укључена су лица која су претходно похађала функционално основно образовање одраслих, млади и дугорочно незапослени. По 6 особа са евиденције Филијале за запошљавање Зрењанин завршило је обуке за армирача, тесара и помоћног кувара. Обуке је реализовао Отворени универзитет „Знање“ из Земуна. Практични део наставе помоћници кувара савладали су у зрењанинском ресторану „Огњиште“, док је за грађевинска занимања пракса обављана у Грађевинском предузећу „Интер-градња“ из Зрењанина.

Једна од полазница обуке за помоћног кувара је Гизела Барна, конфекционар по струци.

„Задовољна сам обуком, како теоријом тако и стицањем практичног знања. Желим да отворим хамбургерију, па ћу одмах да се распитам који су услови конкурса за добијање субвенције за самозапошљавање“, каже Гизела.

Центар за едукацију „NS Pro Group“ из Новог Сада реализовао је две обуке у испостави Филијале Зрењанин у Новом Бечеју: за једноставне зидарске послове обучавано је 6 лица, а 10 за послове геронтодомаћице. Обука за геронтодомаћице извођена је у Дому за смештај душевно оболелих лица „Свети Василије Острошки Чудотворац“ у Новом Бечеју, а у Грађевинском предузећу „Нови Бечеј“ ДОО из Новог Бечеја обука за послове зидара.