Дoгађаjи

24.10.2013.

Знања и вештине

Oktobarski sajam, u odnosu na 16 prethodnih manifestacija, bio je poseban po tome što su poslodavci tražili veći broj radnika sa visokom školskom spremom nego ranijih godina

''Najveća nevolja grada Zrenjanina, šireg regiona, ali i u Evropi, jeste nezaposlenost. Broj ljudi koji su u Zrenjaninu ostali bez posla u poslednjih deset, a posebno u prethodne tri godine, jeste veliki, tako da ni na novootvorena radna mesta firme ne mogu da ih prime. Naš cilj jeste i biće zapošljavanje, jer bez toga nema održivog razvoja naše sredine. Takođe, verujem da će jedan deo nezaposlenih doći do posla uz mere podrške samozapošljavanju. Lokalna samouprava nastoji da dovede nove investitore, da ovde dođu, da ostanu i prošire proizvodne kapacitete'', istakao je na otvaranju zrenjaninskog sajma zapošljavanja mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina.

U organizaciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i Lokalnog saveta za zapošljavanje, Sajam zapošljavanja je održan 23. oktobra, u Hali sportova ''Medison'' u Zrenjaninu.

Sajmu su prisustvovala 22 poslodavca, u čijim firmama je tražen 161 izvršilac na radnim mestima: radnici u proizvodnji, pomoćni radnici, rukovaoci građevinskim mašinama, auto-mehaničar, bravari, mašinbravari, zavarivači, elektromonteri, vozači, prodavci, prodavci-kasiri, mesari, kuvar, konobar, pica-majstor, frizer, saradnici za prodaju, agenti prodaje, menadžeri prodaje, komercijalisti, knjigovođa, diplomirani inženjeri poljoprivrede - smer fitomedicina, diplomirani pravnik, inženjer elektrotehnike,...
Otvarajući manifestaciju, direktor zrenjaninske filijale NSZ, Pero Knežević, istakao je da je na prethodnih 16 sajmova 370 poslodavaca tražilo 3.630 radnika, a zaposleno je 2.698.

''Poslodavci traže određene kvalifikacije, znanja, veštine. Ovaj sajam je, u odnosu na 16 prethodnih, poseban po tome što su poslodavci tražili veći broj radnika sa visokom školskom spremom nego ranijih godina'', naglasio je Knežević.

Tako je ''O&M inženjering grup'', firma koja se bavi proizvodnjom procesne opreme za prehrambenu industriju u zemlji i inostranstvu, tražila dva inženjera, ''Borets Serbia'' inženjera elektrotehnike, ''Točak'' d.o.o. diplomiranog pravnika, dok je najveći broj visokoškolaca - 25 diplomiranih inženjera poljoprivrede, smer fitomedicina, tražen u ''Agrodukatu''.

Potrebe za većim brojem izvršilaca oglasili su ''Gomeks'' - 35, najviše mesara, prodavaca - kasira, pomoćnih radnika u skladištu, vozača, kao i ''Fulgar Ist'' - 20 radnica za pogon.