Дoгађаjи

18.10.2024.

„Гаранција за младе“ помогла самозапошљавање 130 младих Нишлија

У просторијама Филијале Ниш Националне службе за запошљавање 16. септембра је уприличена још једна свечана додела одлука за самозапошљавање незапослених укључених у пројекат „Гаранција за младе“, који се финансира из буџета Републике Србије.

Грантове за покретање самосталне делатности корисницима је уручио директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић који је будућим младим предузетницима пожелео срећу и успех у пословању, поручивши им да су покретањем приватне делатности показали храброст и предузимљивост.

- Данас ће одлуке о додели субвенција за самозапошљавање добити вас тринаесторо младих, укључених у пројекат „Гаранција за младе“. У овој години, Филијала Ниш је по истом пилот пројекту укључила преко 130 незапослених. За програм самозапошљавања увек влада велико интересовање у нишавском региону. Ове године Филијала Ниш је по свим јавним позивима за овај програм доделила преко 500 грантова, док је у претходних десет година преко 3.500 незапослених нишавског региона добило прилику да уз финансијску подршку НСЗ започне сопствени посао – истакао је Матић поручивши корисницима да у послу неће бити сами и да увек могу рачунати на подршку НСЗ.

Једна од будућих предузетница, двадесетчетворогодишња Сања Марија Маринковић, по занимању туристички техничар, каже да у плану има отварање агенције за организовање догађаја.

- Бићу евент планер за све врсте догађаја, прослава, рођендана, венчања. Већ сам се бавила тиме и видела да ми лепо иде, јер ме интересују такве ствари - објаснила је Маринковићева.

Струковни санитарно – еколошки инжењер Матија Крстић има  двадесет седам година и поседује радно искуство у различитим областима, а сада има у плану отварање перионице.

- Планирам да уз подршку средстава Националне службе отворим радњу у насељу где живим, а бавићу се дубинским прањем намештаја, аутомобила и тепиха - рекао је Крстић.

Програм „Гаранција за младе – нове могућности и прилике“ ИПА 2020 се као пилот пројекат спроводи на подручју три филијале Националне службе за запошљавање – у Крушевцу, Сремској Митровици и Нишу. Сви јавни позиви по овом пројекту отворени су до 31. децембра 2024. године, осим програма Самозапошљавања финансираног из буџета Републике Србије, који је отворен до 31. октобра ове године.