Пред избором сам школе/занимања

Психолошка подршка при избору школе и занимања – за младе који бирају свој образовни пут

  • Завршаваш основну/средњу школу и питаш се шта даље?
  • Имаш недоумице у погледу наставка школовања?
  • Питаш се одакле да почнеш у размишљању и прикупљању информација о занимањима и школама?

Информисање о могућностима за развој каријере

Водич за избор занимања – планирање каријере после основне школе

Поред интерактивних упитника, електронски Водич за избор занимања садржи обиље информација за избор занимања и планирање каријере. Сазнаћеш о томе шта одликује одређене групе занимања, у каквим условима се обављају послови, открити које су особине важне за рад у тим областима. За сваку област наведена су карактеристична занимања, као и податак да ли је за њих потребно завршити трогодишњу или четворогодишњу средњу школу или пак факултет или високу школу струковних студија. Водич укључује и кратке описе бројних занимања у систему средњег стручног образовања, где се лако уочава које су способности и интересовања значајни за рад у њима.

Упитници ће ти помоћи да размислиш о себи, својим способностима и интересовањима. Моћи ћеш да одредиш своје професионална интересовања за одређене групе занимања. Уколико те изразито занима бар једно занимање из неке области, добићеш повратну информацију о томе. На основу резултата сазнаћеш о којим занимањима би требало детаљније да се информишеш. Друга врста упитника ће ти помоћи да откријеш своје „јаке стране“ (оно што ти више „лежи“, где показујеш боље резултате), а ту је и упитник који помаже у размишљању о особинама личности које су значајне за успех у одређеним занимањима.

Упознаћеш основне појмове о свету рада и образовања и пронаћи савете за промишљено планирање каријере. Наведене су и најчешће грешке које се праве приликом избора занимања, као и конкретне вештине и особине које могу бити веома значајне у каријери, те их је корисно развијати на време. Уз трогодишња и четворогодишња занимања у систему средњег образовања у Србији, сазнаћеш и о неким занимањима будућности.
Водичу можеш приступити на различите начине, читати све или тек понешто, бирати упитнике које ћеш попуњавати или попунити интегрални упитник – на теби је да одабереш, попуниш и прочиташ све што желиш.

Водич за избор занимања су припремили психолози Националне службе за запошљавање у сарадњи са ПБИЛД програмом УН. Уз интерактивну веб апликацију, доступна је и ПДФ верзија Водича. Уколико преузмеш Водич у ПДФ формату, можеш сачувати своје резултате, као и бројне информације о школама и свету рада: поједине информације су доступне само у ПДФ верзији Водича.

 Водич за избор занимања
 

Центар за информисање и професионално саветовање (ЦИПС)

У Центру се можеш информисати о занимањима, свету рада и образовања. На располагању су ти информативни материјали, брошуре и саветодавна подршка психолога у избору школе и занимања. Организују се групни облици рада са психологом који могу помоћи у планирању и избору каријере, а можеш добити и индивидуалну подршку. 

Центри су основани у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Јагодини, Чачку, Шапцу, Сремској Митровици, Кикинди, Зрењанину, Панчеву, Пожаревцу и Зајечару. Контакте можеш пронаћи овде:  Центар за информисање и професионално саветовање (ЦИПС)

Сајмови професионалне оријентације

•    Размишљаш о избору школе или студија? 
•    Имаш потешкоће у учењу или здравствене проблеме који могу ограничити избор занимања?
•    Потребна ти је подршка у избору занимања или планирању каријере?

Саветовање о могућностима за развој каријере

Уколико се налазиш пред одлуком о избору школе или занимања, а због изразите неодлучности (или других објективних разлога) не можеш да се определиш, помоћи ћемо ти да донесеш промишљену одлуку о наставку школовања и направиш план развоја своје каријере у складу са личним карактеристикама, знањима и вештинама, као и перспективама запошљавања.

Саветовање укључује:
- испитивање интересовања, способности и особина личности  (тестовима и упитницима).
- индивидуални саветодавни разговор са психологом 

Неопходно је заказати термин на време – број корисника је ограничен. Контакте за заказивање саветовања о могућностима за развој каријере, односно професионалне оријентације, можеш пронаћи на следећи начин: кликом на Мрежа НСЗ > Град > пронаћи ћеш контакте унутар странице у виду картица - Професионална оријентација и планирање каријере  или  Центар за информисање и професионално саветовање

Савети


Корисни линкови

Информације о образовању, занимањима, каријери / самопроцена ради планирања каријере

Каријерни приручници

Универзитетски центри за развој каријере

Стипендије, праксе, предавања, радионице, курсеви, неформални облици образовања, пројекти, такмичења

 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати