Пред избором сам школе/занимања

Психолошка подршка при избору школе и занимања – за младе који бирају свој образовни пут

  • Завршаваш основну/средњу школу и питаш се шта даље?
  • Имаш недоумице у погледу наставка школовања?
  • Питаш се одакле да почнеш у размишљању и прикупљању информација о занимањима и школама?

Информисање о могућностима за развој каријере

Водич за избор занимања – планирање каријере после основне школе

Поред интерактивних упитника, електронски Водич за избор занимања садржи обиље информација за избор занимања и планирање каријере. Сазнаћеш о томе шта одликује одређене групе занимања, у каквим условима се обављају послови, открити које су особине важне за рад у тим областима. За сваку област наведена су карактеристична занимања, као и податак да ли је за њих потребно завршити трогодишњу или четворогодишњу средњу школу или пак факултет или високу школу струковних студија. Водич укључује и кратке описе бројних занимања у систему средњег стручног образовања, где се лако уочава које су способности и интересовања значајни за рад у њима.

Упитници ће ти помоћи да размислиш о себи, својим способностима и интересовањима. Моћи ћеш да одредиш своје професионална интересовања за одређене групе занимања. Уколико те изразито занима бар једно занимање из неке области, добићеш повратну информацију о томе. На основу резултата сазнаћеш о којим занимањима би требало детаљније да се информишеш. Друга врста упитника ће ти помоћи да откријеш своје „јаке стране“ (оно што ти више „лежи“, где показујеш боље резултате), а ту је и упитник који помаже у размишљању о особинама личности које су значајне за успех у одређеним занимањима.

Упознаћеш основне појмове о свету рада и образовања и пронаћи савете за промишљено планирање каријере. Наведене су и најчешће грешке које се праве приликом избора занимања, као и конкретне вештине и особине које могу бити веома значајне у каријери, те их је корисно развијати на време. Уз трогодишња и четворогодишња занимања у систему средњег образовања у Србији, сазнаћеш и о неким занимањима будућности.
Водичу можеш приступити на различите начине, читати све или тек понешто, бирати упитнике које ћеш попуњавати или попунити интегрални упитник – на теби је да одабереш, попуниш и прочиташ све што желиш.

Водич за избор занимања су припремили психолози Националне службе за запошљавање у сарадњи са ПБИЛД програмом УН. Уз интерактивну веб апликацију, доступна је и ПДФ верзија Водича. Уколико преузмеш Водич у ПДФ формату, можеш сачувати своје резултате, као и бројне информације о школама и свету рада: поједине информације су доступне само у ПДФ верзији Водича.

 


Vodič za izbor zanimanja

 

Centar za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS)

U Centru se možeš informisati o zanimanjima, svetu rada i obrazovanja. Na raspolaganju su ti informativni materijali, brošure i savetodavna podrška psihologa u izboru škole i zanimanja. Organizuju se grupni oblici rada sa psihologom koji mogu pomoći u planiranju i izboru karijere, a možeš dobiti i individualnu podršku.

Centri su osnovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, Čačku, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Zrenjaninu, Pančevu, Požarevcu i Zaječaru. Kontakte možeš pronaći ovde:  Centar za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS)

Sajmovi profesionalne orijentacije

  • Razmišljaš o izboru škole ili studija?
  • Imaš poteškoće u učenju ili zdravstvene probleme koji mogu ograničiti izbor zanimanja?
  • Potrebna ti je podrška u izboru zanimanja ili planiranju karijere?

Savetovanje o mogućnostima za razvoj karijere

Ukoliko se nalaziš pred odlukom o izboru škole ili zanimanja, a zbog izrazite neodlučnosti (ili drugih objektivnih razloga) ne možeš da se opredeliš, pomoći ćemo ti da doneseš promišljenu odluku o nastavku školovanja i napraviš plan razvoja svoje karijere u skladu sa ličnim karakteristikama, znanjima i veštinama, kao i perspektivama zapošljavanja.

Savetovanje uključuje:
- ispitivanje interesovanja, sposobnosti i osobina ličnosti  (testovima i upitnicima).
- individualni savetodavni razgovor sa psihologom

Neophodno je zakazati termin na vreme – broj korisnika je ograničen. Kontakte za zakazivanje savetovanja o mogućnostima za razvoj karijere, odnosno profesionalne orijentacije, možeš pronaći na sledeći način: klikom na Mreža NSZ > Grad > pronaći ćeš kontakte unutar stranice u vidu kartica - Profesionalna orijentacija i planiranje karijere  ili  Centar za informisanje i profesionalno savetovanje

Saveti

Kako odabrati zanimanje

Saveti za efikasno učenje

Kako se pripremati za polaganje završnog ispita

Korisni linkovi

Informacije o obrazovanju, zanimanjima, karijeri / samoprocena radi planiranja karijere

Samoprocena veština, osobina i interesovanja, baza zanimanja, fakulteta i visokih škola;  CV i karijerni profil, onlajn karijerno savetovanje –  BOŠ karijera

Opisi zanimanja na sajtu Poslovi.Infostud (detaljniji opisi raspoloživih zanimanja u vidu PDF dokumenta mogu se pronaći preko  „Google“-a, npr.: „poslovi.infostud opisi zanimanja programer PDF“)

Saveti u vezi sa veštinama značajnim za posao - Poslovi.Infostud  

Srednje obrazovanje i vaspitanje   

Specijalizovane gimnazije i odeljenja

Dualno obrazovanje

Državna matura Srbije

Izborom zanimanja do zelenije planete

Karijerni priručnici

Vodič za izbor zanimanja - planiranje karijere posle osnovne škole, PDF

GIZ portfolio profesionalne orijentacije – za samoprocenu

Karijerni priručnici Beogradske otvorene škole (BOŠ):
Vodič za planiranje karijere
Kako da razvijam svoju karijeru
Karijerni informator – Brošura o vršnjačkom karijernom informisanju
Karijerni priručnici Centra za razvoj karijere Univerziteta u Novom Sadu

Univerzitetski centri za razvoj karijere

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu   Baza mogućnosti za nastavak studija i usavršavanje, stipendije, besplatne obuke  

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Novom Sadu

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Nišu  

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Kragujevcu

Stipendije, prakse, predavanja, radionice, kursevi, neformalni oblici obrazovanja, projekti, takmičenja

Stipendije, prakse, projekti, takmičenja, konferencije, predavanja, radionice, studijski programi za master, specijalističke, doktorske i MBA studije u našoj zemlji -  sajt Startuj.com

Stipendije, konkursi, stručna usavršavanja – sajt Stipendije.rs

Neformalni obrazovni programi, stipendije, radionice, kursevi, takmičenja i druge teme namenjene mladima od 15-30 –  sajt za mlade Mingl.rs   

Prilike za srednjoškolce i studente - konkursi, obuke, stipendije, volontiranje, savetovalište –  sajt za mlade Youth.rs  

 

 

 

 

Profesionalna orijentacija: kako odabrati zanimanje?

Neka deca još od „malih“ nogu znaju čime će se baviti, te slede svoj san. Takvi pojedinci ipak ne čine većinu –  ima mnogo neodlučnih ili nedovoljno informisanih, koji imaju manje ili veće poteškoće u donošenju odluke o budućem zanimanju.

Veliku ulogu u odabiru buduće škole i profesije imaju i roditelji, pa se mnogi odlučuju da nastave njihovim putem. Međutim, znamo i da veliki broj ima poteškoće u donošenju odluke čime će se baviti. Upravo onima koji su neodlučni dajemo nekoliko saveta koji im mogu olakšati izbor.

Prvi korak je detaljno informisanje o vrstama srednjih škola i fakulteta, kao i smerovima koji se u njima izučavaju i zanimanjima za koje pripremaju. Svako zanimanje traži poželjan sklop sposobnosti, osobina ličnosti i interesovanja važnih a često i presudnih za uspeh u tim oblastima rada, tako da bi učenici trebalo da razmisle o svojim interesovanjima i sklonostima, «jakim» i «slabim stranama» u pogledu školskog uspeha iz pojedinih predmeta, kao i nekim ličnim osobinama.

Tako bi, na primer, budući učenici ekonomskih škola i fakulteta trebalo pre svega dobro da se snalaze sa računanjem, da vole da rade sa brojevima, dok je za buduće učenike medicinskih škola veoma važno da osim strpljenja, staloženosti i potrebe da pomažu ljudima, poseduju predznanja iz hemije i biologije. Za uspeh u oblasti elektrotehnike potrebne su razvijene numeričke sposobnosti, kao i snažno interesovanje za tehniku i informatiku. Arhitektonska struka podrazumeva razvijene sposobnosti shvatanja prostornih odnosa, uspeh u tehničkom crtanju, kao i izražena estetska i tehnička interesovanja. 

Pri izboru srednje škole i fakulteta pored sklonosti i interesovanja treba sagledati i mogućnosti zaposlenja. Idealna situacija je među traženim profesijama na tržištu rada pronaći za sebe inspirativno zanimanje. Uz ljubav i sklonost prema fizici i astronomiji lakše je, recimo, pronaći zaposlenje kao profesor fizike nego kao astrofizičar. Ko voli hemiju i dobro mu ide taj predmet, može da razmisli o profilu farmaceutski tehničar i farmaceut budući da se radi o obrazovnim profilima koji su traženi već duži niz godina. Brže se zapošljavaju i stručnjaci za finansije, inženjeri elektrotehnike, informatike, mašinstva, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama i srodna zanimanja na nivou visokog obrazovanja. U tražena zanimanja spadaju i zanatska zanimanja poput stolara, fasadera, armirača, a zanimanja sa kojima može da se započne sopstveni  biznis i pristojno zaradi su i obućar, krojač, instalater.

Budućim srednjoškolcima ali i nešto starijima dobar izvor informacija može biti  "Vodič za izbor zanimanja", dostupan na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje u vidu elektronskog vodiča ali i kao PDF. Učenici u Vodiču, koji su pripremili psiholozi Nacionalne službe, mogu pronaći informacije o osam širokih grupa zanimanja, koje se dalje granaju na ukupno dvadeset grupa. Za svaku oblast su navedeni uslovi u kojima se ti poslovi obavljaju, mladi mogu saznati koje osobine i sposobnosti su važne za rad u određenoj oblasti, koju vrstu poslova određena grupa podrazumeva, odnosno koja su to karakteristična zanimanja, tj. obrazovni profili u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama, a pomenuta su i zanimanja koja zahtevaju fakultetsko obrazovanje ili visoku školu strukovnih studija.

Ukoliko se učenici još uvek nisu opredelili koju vrstu srednjih škola će stavljati na „listu želja“, u Vodiču postoje tri vrste upitnika samoprocene. Jedan broj upitnika je za profesionalna interesovanja, gde mladi mogu da se opredele da li će popunjavati kompletan upitnik ili pojedinačne upitnike koji se odnose na različita, brojna profesionalna interesovanja. Pomoću druge vrste upitnika  učenik može odrediti svoje  „jake strane“ (ono što mu više „leži“, gde pokazuje bolje rezultate), a treći upitnik služi za razmišljanje o svojim osobinama ličnosti, koje su u vezi sa određenim zanimanjima i mogu biti značajne za uspeh u njima. Elektronski Vodič povezuje kratke opise zanimanja u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja sa profesionalnim sposobnostima i „jakim stranama“ učenika, te na osnovu rezultata mladi mogu saznati o kojim zanimanjima bi trebalo da se detaljnije informišu.

Ukoliko ostane još nedoumica, prva adresa bi trebalo da bude školski psiholog. Ali za savet mogu da se obrate i psiholozima - savetnicima za planiranje karijere, odnosno za karijerno informisanje u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje. Pri Nacionalnoj službi u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Jagodini, Čačku, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Pančevu, Zrenjaninu, Požarevcu, Zaječaru postoje i Centri za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS), gde mogu dobiti brojne informacije o svetu rada, obrazovanja, zapošljavanju i planiranju karijere.

 


Efikasno učenje http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/programi/efikasno_u_enje.cid18811

 

Zakazivanje savetovanja o mogućnostima za razvoj karijere  – profesionalne orijentacije
Neophodno je zakazati termin na vreme – broj korisnika je ograničen. Kontakte za zakazivanje savetovanja o mogućnostima za razvoj karijere, odnosno profesionalne orijentacije, možete pronaći na sledeći način: klikom na Mreža NSZ > Grad > pronaći ćete kontakte unutar stranice u vidu kartica - Profesionalna orijentacija i planiranje karijere  ili  Centar za informisanje i profesionalno savetovanje

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати