Вести

12.10.2023.

До посла уз субвенцију НСЗ

За бесповратна финансијска средства Националне службе за запошљавање и Града Краљева ове године су конкурисала 72 незапослена Краљевчана, али је новца било довољно да буде подржан укупно 31 нови предузетник. Свима којима су одобрена средства јуче су у просторијама Градске управе уручене одлуке о учешћу у програму самозапошљавања, за чију су реализацију НСЗ и Град заједнички издвојили 9,3 милиона динара.

– Подржано је око 40% заинтересованих. Међутим, велики број незапослених са наше евиденције је заинтересован за предузетништво, што свима нама даје у задатак да наредне године обезбедимо још више средстава за ову меру запошљавања – рекла је Снежана Прелић, директорка краљевачке Филијале НСЗ.

Она је подсетила да је у мају ове године, захваљујући средствима Националне службе за запошљавање, одобрено 40 захтева за кориснике са територије Града Краљева, који су већ покренули сопствене бизнисе.

Средства за самозапошљавање се одобравају најпре онима који желе да се баве производним делатностима и онима који долазе из теже запошљивих категорија незапослених. Од одобреног 31 захтева, 24 се односе на будуће предузетнице, а међу онима који су добили државну субвенцију нашли су се и млади до 30 година, као и грађани из категорије дугорочно незапослених.

– Делатности које ће бити финансиране су: производња металних конструкција, душека, намештаја, хране за кућне љубимце, производња козметичких препарата, одеће, а имамо уговор везан и за услужно занатство, а кад је у питању женско предузетништво, код највећег броја корисница средстава у питању су козметичко-фризерске услуге – појаснила је Прелић.

Према њеним речима, тренутно се на евиденцији незапослених на подручју које покрива Филијала Краљево НСЗ, налази 5.800 људи, што је за око 7.000 мање него пре 10 година.

Градоначелник Краљева у техничком мандату Предраг Терзић такође се обратио будућим предузетницима, подсетивши да компаније „Леони“, „Еуротај“ и „Гир“ заједено запошљавају око 6.000 људи, као и да је велики број мањих краљевачких предузећа повећао број својих радника.

- Важно да, поред оних који посао већ имају у тим новоотвореним фабрикама, помажемо и оним незапосленима, пре свега из теже запошљивих категорија, који желе да отворе своје радње и предузећа и запосле сами себе, а касније да запосле и друге. Многи од ових људи су и до сада радили, али у сивом сектору, а сада ће моћи да раде, зараде и уплаћују себи стаж, како би сутра имали пензију – истакао је Терзић.

Краљевчанка Мирјана Илић је добила бесповратних 300.000 динара за самозапошљавање. Бавиће се производњом текстила, а одобрени новац, како наводи, много ће јој значити у првој, најтежој години пословања.

Верослав Чапрић, који се одлучио се за производњу намештаја, истог је мишљења да ће му средства највише значити сада када тек започиње сопствени посао. Каже да је више од 20 година у том послу, да је радио код других, а да је сада одлучио да самостално нешто започне.

Пожелевши им срећу и понудивши им помоћ и услуге менторства, нове краљевачке предузетнике поздравиле су и директорка Регионалне развојне агенције Рашког и Моравичког округа Луција Васиљевић и председница Удружења пословних жена “Илинка Илић” и власница конфекције “Елипса” Божана Пантовић.