Дoгађаjи

21.10.2022.

Леонију хитно потребно 1.000 нових радника!

Немачка компанија у својој фабрици у Краљеву тренутно запошљава око 4.330 радника, а заједно са фабрикама у Малошишту, Нишу, Дољевцу и Прокупљу око 13.700, што је чини највећим индустријским приватним послодавцем у нашој земљи.

У сали општинске зграде у Краљеву, нови директор компаније „Леони Србија“ Милош Манић је са својим сарадницима 19. октобра представио досадашњи рад своје компаније у нашој земљи и изложио планове за предстојећи период, превасходно везане за запошљавање, будући да је планирано да у краљевачкој фабрици ради укупно 7.000 људи, а да сада имају потребу да у што краћем року ангажују 1.000 нових радника.

Презентацији су присуствовали представници Националне службе за запошљавање, Савета за запошљавање, Регионалне привредне коморе и Регионалне агенције за просторни и економски развој Моравичког и Рашког округа, Школске управе, Факултета за машинство и грађевинарство, Центра за социјални рад, Удружења инжењера и техничара „Добривоје Божић“, Канцеларије за младе, хуманитарне организације Хелп, Удружења „Руке пријатељства“, омладинских задруга „Дуга“ и „Копаоник“...

У циљу да се са релевантним институцијама креира конструктивно партнерство и заједно ради на остварењу великих и озбиљних планова, пословање компаније је представљено глобално, али и локално, у смислу шта фабрика у Краљеву нуди, који су бенефити рада у Леонију, у којој су фази развоја различити пројекти и зашто су им потребни додатни радници.

Иначе, са доласком ове компаније у Краљево осетно је побољшана привредна ситуација, а на тржишту рада смањен број незапослених. Према речима градоначелника Предрага Терзића, отварање Леонијеве фабрике у потпуности је променило живот у Краљеву.

- Четири хиљаде и три стотине краљевачких породица сваког месеца прима редовну плату у Леонију. Њихов кућни буџет је зато већи, али је већи и буџет Града Краљева. Зато што имамо све више новца по основу наплаћеног пореза на зараде, можемо да градимо нове километре путева, водоводне и канализационе мреже, да реконструишемо улице и тргове. Зато наш град из дана у дан напредује - рекао је градоначелник и истакао да је састанак са представницима Леонија прилику за разговоре о даљем развоју компаније, али и о даљем развоју Краљева.

Директор Милош Манић је том приликом нагласио значај интензивирања сарадње Леонија са представницима свих релевнтних институција како би се адекватно пратиле кадровске потребе у складу са повећањем производних капацитета фабрике у Краљеву. Како је рекао, та фабрика је унела живот, напунила кућне буџете, пуни и градски буџет, али и даље има велике потребе за запошљавањем.

- У наредном периоду од месец-два планирамо да запослимо још 700 до 800 радника, а већ у првом кварталу наредне године укупно око 1.000 радника. Наша компанија пружа јако добре услове рада, што се може потврдити у нашим фабрикама у Нишу, Малошишту, Дољевцу и Прокупљу. С обзиром на то да је у Краљеву дуго постојала привредна атмосфера без велике индустрије, сви заједно морамо радити на усклађивању очекивања радника са потребама оваквих великих система и то је наш заједнички задатак - поручио је Манић.

Он је објаснио да Леони функционише успешно и да представља стабилну компанију која радницима пружа сигурну месечну зараду која никако није на нивоу мнинималца, као и да омогућава преквалификацију, тако да сам образовни профил радника и није толико битан, јер је ту одличан тренинг сектор који спроводи преквалификацију за потребе компаније. Поред тога, Леони пружа развојне могућности, како за директне, тако и за индиректне раднике компаније, додао је Манић и изразио наду да ће, заједничким снагама, компанија успети да унесе још живота, донесе још посла у Краљево и настави пут успеха.

С тим у вези, директорка људских ресурса у Леонију Јелена Спасић је објаснила да услови рада и систем награђивања и бонуса важе за све четири фабрике које послују у Србији. Како је рекла, запослење у Леонију нуди модерно, врло пријатно и лепо радно окружење, људи раде у тимовима, са фантастичном енергијом, а ту је и систем бонуса за ефикасност и квалитет.

- Наша компанија се препознаје и разликује од других по томе што даје прилику свима, јер нуди комплетан систем обуке унутар свог школског центра и невероватне прилике за напредовање и даље усавршавање - поручила је Спасићева.

Директор краљевачке Филијале Националне службе за запошљавање Снежана Прелић је представницима Леонија поручила да могу да рачунају на максималну подршку, у смислу информисања и упућивања незапослених кандидата који су заинтересовани за рад у компанији.

- Од 2018. године и доласка Леонија у Краљево, са евиденције НСЗ је информисано и у компанију упућено више од 11.000 незапослених лица. Тренутно у фабрици ради више од 4.000 радника а, према нашој евиденцији, око 60 посто њих се запослило након што их је Национална служба за запошљавање упутила у Леони - рекла је Прелићева.

Леони је велика интернационална компанија, настала у Немачкој, која званично послује већ дуже од сто година. Присутна је на свим континентима и има 147 фабрика у 18 земаља, са више од 100.000 радника. Леони је број један на европском тржишту, а у свету је међу првих пет произвођача кабловских сетова за ауто-индустрију.

Компанија „Леони Србија“ запошљава у нашој земљи готово 14.000 радника, што представља велики удео у њеном укупном глобалном пословању. Фабрика у Краљеву је тренутно највећа фабрика унутар европског Леони система. Поростире се на 60.000 м2, од чега је 45.000 производни део, а према плановима, у њој би требало да ради чак 7.000 људи.