Вести

14.11.2012.

Лидери будућности

Srbija je u periodu od 12. do 18. novembra prvi put bila domaćin Evropske konferencije studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta, koja se preko 20 godina održava u različitim gradovima Evrope. Projekat je sprovela ESTIEM Lokalna grupa Beograd, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Evropska konferencija studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta, koju je uspešno organizovala ESTIEM Lokalna grupa Beograd, sa Fakulteta organizacionih nauka, okupila je preko 200 najistaknutijih studenаta sa tehničkih univerziteta širom Evrope, ali i 50 najaktivnijih studenata različitih univerziteta u Beogradu, sa ciljem razvoja mreže evropskih studenata. Ovo je najveći projekat organizacije ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management), čiji članovi realizuju projekte i aktivnosti od važnosti za akademsku zajednicu kroz rad 68 lokalnih grupa u 26 zemalja Evrope.

„Dva puta godišnje, na proleće i u jesen, predstavnici svih lokalnih grupa se okupljaju da bi koordinirali projektom u okviru ESTIEM mreže, uspostavili smernice za budućnost i izabrali Savet i nove vođe projekta. Budući lideri pričaju o budućnosti. Takođe, kroz radionice, studenti su u prilici da osete duh naše organizacije i prednosti rada u internacionalnim timovima. Naš glavni cilj je da kroz studentski aktivizam poboljšamo komunikaciju između samih studenata, ali i sa povezanim institucijama širom Evrope", naglasio je Milan Đorđević, predsednik ESTIEM Beograd, na svečanom otvaranju Evropske konferencije studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta.

Snežana Klašnja, iz Ministarstva omladine i sporta, naglasila je da ovo ministarstvo insistira na aktivnom učešću mladih, pa finansijski i savetodavno podržava sve studentske inicijative.

„Umrežavanje daje veliku moć da se promene stvari u društvu. Moć je u vama i vi ste resurs koji će rešiti goruće probleme", rekla je Klašnja.

Na radionicama najprestižnijih stranih i domaćih kompanija učestvovalo je 50 studenata iz Srbije (predstavnici najistaknutijih studentskih organizacija u Beogradu), dok su svi ostali studenti pozvani na Studentski sajam (Student fair) i ESTIEM sajam, na kome su izlagale kompanije Delhaize, Ernst & Young, Tempus, TIM centar, Nacionalna služba za zapošljavanje...

U okviru konferencije je organizovana i panel diskusija na temu „Odgovornost prema razvoju studenata". Panelisti su pokušali da odgonetnu koji su strateški planovi za zadržavanje najtalentovanijih studenata u zemlji i na koji način država stimuliše institucije, organizacije i kompanije da podržavaju studentski aktivizam. Dati su i pozitivni primeri društvene odgovornosti prema studentima, kroz primere kompanije ''Deleze'', Fakulteta organizacionih nauka, ali i ciljeva i aktivnosti Nacionalne službe za zapošljavanje. Uvodničar Mladen Prodanov je podsetio da imamo sistem obrazovanja koji je adekvatan početku industrijalizacije i promoviše pasivnost studenata koji očekuju da steknu znanja koja će im biti dovoljna za narednih 50 godina.

„Današnja konferencija je dobar primer studentskog aktivizma koji približava kompanije, studente i institucije, ali i promoviše naš akademski rad i Srbiju. Fakultet organizacionih nauka nastoji da drži korak sa vodećim svetskim obrazovnim institucijama. Podstičemo studentski aktivizam i na osnovu njihovih sugestija unapređujemo naš kurikulum. Studentima dajemo znanje koje je baza, ali i stvaramo mogućnost da ga povežu sa realnim problemima i izazovima. Naš trud je nagrađen najvišim ocenama studenata koji su naš fakultet proglasili za najbolji u Srbiji", rekla je dr Slađana Barjaktarović Rakočević, prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Zapošljavanje mladih je i jedan od prioriteta Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Mi imamo korektivnu ulogu i sve mere NSZ usmerene ka mladima se odnose na sticanje neophodnog radnog iskustva koje obrazovni sistem ne pruža. Biti kompetentan je imperativ i svako sam sebi treba da postavi pitanje šta u stvari zaista zna da radi. Aktivni studenti lako mogu da odgovore na ovo pitanje, jer su kroz rad u organizacijama kao što je ESTIEM stekli dragoceno iskustvo i veštine koje će ih preporučiti poslodavcima. Takođe, stalnim unapređivanjem svojih znanja morate da postanete i ostanete zapošljivi na vrlo dinamičnom i promenljivom tržištu rada", rekla je Vesna Fabian, rukovodilac Centra za dodatno obrazovanje i obuku NSZ, i naglasila da je usklađivanje sistema obrazovanja i tržišta rada dug proces u kome su prvi koraci već napravljeni.

„Kada primetite propust treba odmah reagovati. Kroz studentski aktivizam i svoje organizacije studenti mogu da doprinesu promenama čak i u obrazovnom sistemu. Ako smatrate da vam je neophodna praksa, insistirajte da vam je uvedu. Izlazak iz zone komfora i novi projekti su preduslov za razvoj. To važi i za studente koji svoje studije nastavljaju u inostranstvu. Stvar je ličnog izbora da li će se vratiti u zemlju prepunu izazova, kao što je Srbija, ili ostati u razvijenijoj zemlji koja nudi bolje uslove života", rekao je Mihajlo Popesku, osnivač i prvi predsednik ESTIEM-a, koji je diplomirao na Fakultetu organizacionih nauka i nakon toga magistrirao marketing na univerzitetu u Notingemu. Trenutno radi kao asistent na Marketing katedri FON-a i sprema se za odlazak na doktorske studije u Notingem.

Danijela Vasić, iz kompanije ''Deleze'', naglašava da današnje kompanije traže proaktivne ljude koji će im doneti novu vrednost i koje će lako uvesti u posao.

„Kontakt sa mladim ljudima koji su još uvek u obrazovnom sistemu veoma je značajan za našu kompaniju, jer oni obogaćuju naša znanja. Sarađujemo sa školama i univerzitetima kako bi na vreme obezbedili kvalitetan kadar koji će odgovoriti zahtevima naše kompanije. Imamo razvijen sistem selekcije i mentorski rad. Takođe, razvili smo program praksi za diplomirane studente, koji omogućava sticanje internacionalnog iskustva i uvodi u sve segmente rada kompanije", kaže Danijela i najavljuje da će diplomci za ovaj program moći da se prijave već u decembru tekuće godine.