Вести

14.07.2022.

Мартиновић: Незапослених за 18% мање него пре годину дана

На евиденцији Националне службе за запошљавање тренутно се налази око 444.000 људи, што је за око 18 одсто мање него пре годину дана, изјавио је за Агенцију ТАЊУГ директор Зоран Мартиновић.

Уз оцену да је тржиште сада стабилно Мартиновић је рекао да готово целе године имамо континуирано смањивање броја људи на евиденцији НСЗ.

"Смањивање је с једне стране резултат ефикасне примене мера активне политике запошлавања које спроводи НСЗ, али и неких других програма и економске политике коју спроводи Влада Србије", казао је директор.

Мартиновић је додао  да су  резултати те политике повећана привредна активност у скоро целој Србији и да је зато много већа тражња за радницима, те да је за очекивати да се ови трендови наставе и до краја године.

У прилог тврдњи да је тржиште рада у нашој земљи стабилно, Мартиновић наводи да је стопа незапослености у Србији у првом кварталу ове године била 10,6 одсто, што је око 2,2 одсто мање него у првом кварталу 2021. године.

"Стабилна је и стопа запослености тако да говоримо о позитивним кретањима и стабилном тржишту рада у Србији, иако смо били погођени двогодишњом пандемијом", казао је Мартиновић.

Осим броја незапослених смањује се и број корисника новчаних накнада, којих је тренутно око 30.000.

Мартиновић казе да време чекања на посао у овом тренутку зависи од категорија незапослених, па неке од њих на посао чекају дуже од годину дана, док се неке друге на евиденцији НСЗ задржавају веома кратко.

"Реч је о дефицитарним занимањима каква су тренутно сва мајсторска занимања у грађевини и занатству, угоститељству, туризму. Наравно и висококвалификовани из сектора информационо-комуникационих технологија, електротехнике, електронике, рачунарства, а дефицитарни су и професори математике, физике, инжењери машинства, грађевине, професори страних језика, поготову енглеског и немачког", наводи саговорник Тањуга.

Каже да до посла теже долазе старији од 50 година, нарочито ако су без квалификација, затим млади људи без одговарајућег радног искуства, мада је, како истиче, то релативна ствар јер сада постоји тражња и за младима.

Теже се запошсљавају и особе са инвалидитетом, затим Роми као и они који немају знања и вештине, радне навике или радно искуство које послодавци траже.

| ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО |