Саопштења

26.04.2023.

НСЗ отворила Миграциони сервисни центар у Врању

Канцеларија Миграционог сервисног центар Националне службе за запошљавање (МСЦ/НСЗ) отворена је у Врању.

Центар су отворили Зоран Мартиновић, директор НСЗ, Марија Богдановић вођа глобалних програма „Миграције за развој“ (ПМЕ) и „Миграције и дијаспора“ (ПМД) у Србији и руководилац Немачког информативног центра за миграције, стручно образовање и каријеру (ДИМАК) и Горан Живковић, директор Филијале Врање.

Новоотворени Миграциони сервисни центар део је мреже Миграционо сервисних центара која представља важан сегмент у оквиру Националне службе за запошљавање, јер се у оквиру ње сусрећу две теме: миграције и запошљавање.

“МСЦ у Врању је девети по реду у оквиру Филијала НСЗ. Захваљујући подршци Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ успели смо да значајно ојачамо капацитете раније отворених МСЦ И да отворимо два нова у Суботици и Врању”, рекао је Мартиновић.

Он је додао да је задатак ових центара јесте информисање наших држављана који се враћају из иностранства за укључивање у тржиште рада, обзиром да је послодавцима у РС потребан велики број новозапослених. 

“Такође, улога МСЦ је И да пружи адекватне информације потенцијалним мигрантима о условима рада у другим земљама И да на тај начин смањи проценат нелегалних миграција. Влада РС је доношењем стратешких докумената у области економских миграција поставила јасне циљеве да се успори одлив радно способног становништва Србије И створе најповољнији услови за привлачење повратника, обзиром на све већу тражњу послодаваца коју не може да задовољи постојећа радна снага, па су принуђени да ангажују стране раднике”, навео је Мартиновић.

Саветници који ће радити у МСЦ кроз индивидуални приступ пружају информације и савете мигрантима и потенцијалним мигрантима о могућностима регуларних, као и ризицима нерегуларних миграција, али и о укључивању у тржиште раде и коришћење свих услуга и мера које нуди НСЗ у циљу стварања социо-економских услова за останак у земљи. 

Директор филијале Врање изразио је наду да ће МСЦ да успори исељавање становника из Пчињског округа, и уједно привуче повратнике из иностранства и стране држављане за потребе нашег тржишта рада.

ГИЗ у име Владе СР Немачке и Савезног министарства за економску сарадњу и развој, у Србији спроводи глобалне програме ПМЕ и ПМД заједно са својим партнерима Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националном службом за запошљавање као и Комесаријатом за избеглице и миграције. 

Ова два програма за циљ има побољшање услова живота и повећање изгледа људи да остану у својој земљи, како сада тако и у будућности, као и јачање кључних актера да у већој мери користе позитивне ефекте регуларних миграција и ангажман дијаспоре за свој друштвено-економски развој.

Вођа програма, Марија Богдановић подсетила је да развојна сарадња између СР Немачке и Републике Србије траје већ 23 године, те да је у овом периоду Немачка ставила на располагање преко 2,5 милијарде евра за подршку реформским процесима везаним за придруживање ЕУ. 

“Тема повратка и реинтеграције је комплексна и захтева мултисекторски приступ, односно координацију и расположивост правовремене подршке од стране различитих институција система како би појединац могао да се економски и социјално оснажи и оствари неопходне услове за живот”, рекла је Богдановић и додала да је НСЗ препозната као важан партнер у пружању подршке повратницима по реадмисији, са значајном улогом МСЦ у систему управљања миграцијама.