Вести

01.11.2012.

Признавањем диплома и ангажовањем повратника до бржег развоjа привреде

Konzorcijum koji predvodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), predstavio je danas konzularnim predstavnicima zemalja Evropske unije i predstavnicima partnerskih Ministarstava i organizacija Vlade Republike Srbije, rezultate dvogodišnjeg projekta Migracije za razvoj na Zapadnom Balkanu. Prezentacija je održana u kancelarijama Nacionalne službe za zapošljavanje, a prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije - Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva inostranih poslova, Nacionalne službe za zapošljavanje i Kancelarije za dijasporu.

Projekat se bavi jačanjem kapaciteta Migracionih servisnih centara, nudeći pristup informacijama o mogućnostima zapošljavanja u inostranstvu i potrebama tržišta rada i studentima o kratkoročnim mogućnostima za studije u EU, kao i mogućnostima za povratnike u zemlju.

Jedna od komponenti projekta odnosi se na stvaranje šansi za povratak ljudskog kapitala i unapređivanje partnerstava između zemalja porekla i odredišta. Nataša Kočiš iz Srpskog siti kluba iz Londona predstavila je rezultate dvomesečnog istraživanja na temu „Priznavanja međunarodnih diploma u Srbiji".

„Priznavanje međunarodnih diploma prestavlja jedan od prioriteta kojim će se baviti Srpski siti klub u narednom periodu. I dalje ćemo raditi na stvaranju uslova koji će omogućiti povratnicima i ljudima koji se usavršavaju u inostranstvu , priznavanje kvalifikacija. Mnoge domaće i strane kompanije žele da angažuju stručnjake iz inostranstva na određenim pozicijama zbog iskustva i poznavanja tržišta i tu vidimo odličnu šansu za naše stručnjake koji žele da se vrate u Srbiju. Odličan primer je kompanija JAT ervejz ( JAT Airways) koja je u okviru ovog projekta uposlila povratnika koji je bio zadužen za razvoj kol centra na nemačkom jeziku za korisnike usluga ove kompanije", izjavila je Kočiš.

Projekat finansira Evropska komisija, sufinansira Nemačka Savezna kancelarija za migracije (BAMF) i Razvojni fond Međunarodne oganizacije za migracije. Partneri na projektu su: Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbeglice (MARRI), Nemačka Savezna kancelarija za migracije (BAMF) i Bečki Institut za međunarodne ekonomske studije.