Вести

15.07.2022.

Размена добре праксе на пољу запошљавања

У просторијама нишке Филијале Националне службе за запошљавање генерални директор Зоран Мартиновић данас је, заједно са својим сарадницима, угостио делегацију Завода за запошљавање Републике Српске на челу са директором Мирославом Вујичићем.

Разлог посете и тема састанка били су усмерени на интензивирање заједничке сарадње и размену искуства о приоритетним питањима у области запошљавања и тржишта рада. Разговарало се и о моделима сарадње на различитим пољима, а гостима су том приликом презентовани стање на тржишту рада Србије и активности Националне службе за запошљавање.

- Са Заводом за запошљавање Републике Српске имамо дугогодишњу добру сарадњу. Овим узајамним посетама ми дефинишемо одређене правце рада наших институција са циљем успостављања добрих пракси које преузимамо једни од других. Имајући у виду да имамо сличне облике сарадње и са послодавцима и са незапосленима, као и подстицаје које им нудимо, оно што је специфичност Републике Србије и што можемо да пренесемо колегама из Републике Српске јесте наша тесна сарадња са локалним самоуправама у погледу заједничког финансирања локалних акционих планова запошљавања – рекао је Мартиновић.

Он је објаснио да је управо због тога данашњи састанак организован у Филијали Ниш НСЗ, будући да она и са градом и са општинама из нишавског округа, које су финансирање локалне политике запошљавања препознале као приоритет, има изузетно добру сарадњу на реализацији локалних акционих планова.

Према речима директора Завода за запошљавање Републике Српске Мирослава Вујичића, у начину рада две институције неке ствари су сличне, а неке опет специфичне за Републику Србију или Републику Српску.

- И ми као и Србија сваке године спроводимо програме запошљавања са којима гиректно утичемо на смањење незапослености, с тим што смо ми оптерећени неким последицама везано за ратна дешавања, па су наши програми усмерени на циљне категорије које су због рата остале без посла. Наравно имамо и друге циљне групе, као што су млади, теже запошљиви, Роми, дакле слично као и у Србији. У претходне две године пандемија корона вируса је негативно утицала и на наше тржиште рада, а у неком тренутку смо имали и прави шок, с обзиром на то да смо у једном дану имали по 4.000 новопријављених на евиденцију, што су велики бројеви за Републику Српску. Али, ево како време пролази, слободно можемо рећи да се сада тржиште потпуно стабилизовало, влада је предузела значајне кораке који су директно утицали на довођење страних инвеститора и опоравак привреде – рекао је Вујучић и додао да тренутно Република Српска има 67.000 незапослених, да се њихов број константно смањује, а да се отварају нова радна места и да се запосленост повећава.

По питању тренутног стања на тржишту рада у Србији, директор НСЗ Зоран Мартиновић је истакао да је управо летњи период време када су обимни сезонски послови и када је повећана тражња, поготово у области пољопривреде, грађевинарства, угоститељства, туризма и трговине, због чега се број незапослених, како је навео, смањио за 17-18% у односу на исти период прошле године.

- Број незапослених на нашој евиденцији сада је око 444.000, а такође и овде у Нишу имамо значајно смањење незапослености, а генерално и на нивоу целе републике. Стопа незапослености је стабилна, и тржиште рада је заиста стабилно, и очекујемо да се такви токови наставе до краја године - додао је Мартиновић.

Директор НСЗ је подсетио да је ове године за реализацију политике запошљавања из републичког буџета издвојено 6 милијарди и 550 милиона динара и око 800 милиона динара из буџета локалних самоуправа, што је већ до сада омогућило укључивање 10.700 лица у директне финансијске подстицаје. До краја године се очекује да ће бити између 20.000 и 25.000 лица укључених у мере, а како је рекао, посебно је значајна чињеница да је од тог броја негде око 1.700 особа са инвалидитетом које су захваљујући директним подстицајима нашле своју шансу на тржишту рада.

Након радног састанка, делегације Завода за запошљавање Републике Српске и Националне службе за запошљавање Републике Србије примила је и градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима.